Vina Huljić
Dobrodošli u gastronomsku bajku u kojoj se strast prema vinu i gastronomiji prenosi s koljena na koljeno. Obitelj Huljić već šest generacija marljivo proizvodi vina. Vinar Teo Huljić nastavlja obiteljski posao kroz vlastitu vinoteku i restoran te se trudi napraviti spoj suvremenog i tradicionalnog kako bi udovoljio svim osjetilima.
Obitelj Huljić bavi se proizvodnjom vina u obiteljskoj kući staroj više od 200 godina. Teo Huljić nastavio je rad svojeg oca Dinka, koji je bio jedan od poznatijih otočkih vinara. Nakon završetka škole kupuje svoj vinograd u uvali sv. Luke, modernizira podrum i kreće paralelno u drugom dijelu podruma samostalno proizvoditi vino. Svoje znanje prikupio je i radom u drugim vinarijama te glasovitim hrvatskim restoranima. S proizvodnjom je započeo 1993. godine, a svoj restoran otvorio je deset godina kasnije.
Bijela Vina:
Maestral
Vino Maestral svoje ime dobilo je po vjetru maestral koje u vrućim ljetnim danima djeluje osvježavajuće.
Vino je svojevrsna kombinacija četiri sorte: parč, bogdanuša, pošip i maraškino. Vino je proizvedeno u inoxu hladnom maceracijom i kontroliranom hladnom fermentacijom. Sorte su proizvedene odvojeno, a u kasnijoj su fazi kupažirane. Vino je odležavano na finom talogu do Nove godine, a u siječnju kupažirano.
Karakteristike vina su: elegantno, izbalansirano, srednje strukture, pitko, voćnog mirisa i ugodne mineralnosti. Do izražaja dolaze cvjetne i herbalne note.
Preporučuje se uz ribu, tjesteninu i laganiji sir.
Kap sunca
Vino je blend dvije sorte, parča i bogdanuše. Karakteristično za ovo vino je to da potječe isključivo iz jednog vinograda i to iz uvale sv. Luke. To je područje poznato po uzgoju grožđa i proizvodnji vina starih Rimljana koji su u istoj uvali proizvodili vina i imali vlastitu luku za ukrcaj vina, koja danas više ne postoji. Zemlja je crvenica s jako puno kamenja. Posljedično stvara manji urod, ali proizvodi široku strukturu, dobru mineralnost, cvjetnu aromu u mirisu te izbalansirano srednje veliko tijelo. Dominiraju jake citrusne note u mirisu – limun, zelena paprika, jabuka, grejp, te aromatično dalmatinsko bilje – smilje i kamilica. U okusu se osjete limun, kamilica, smilje i jabuka. Vino se sastoji od 70 % bogdanuše i 30 % parča.
Preporučuje se uz bakalar, riblje juhe, variva i slična jela.
Pošip
Sortno suho bijelo vino zelenkastožute boje punog tijela, blagih kiselina i kremastog okusa. Razvija voćni bouquet te je osebujnog i punog okusa koji se izražava kroz aromu marelice, smokve i začinskog bilja. Ova sorta je autohtona dalmatinska, podrijetlom s otoka Korčule. Pošip zbog svoje osebujnosti i kvalitete spada u sami vrh bijelih vina u Hrvatskoj.
Preporučuje se uz ribu, bijelo meso i školjke.
Mekuja
Vino Mekuja proizvedeno je od sorte mekuja koja je bila zastupljena prije stotinjak godina na prostoru srednjeg dijela otoka Hvara. Zbog napuštanja pojedinih vinograda te sađenjem drugih sorti, mekuja je postala ugrožena i rijetko se može naći na otoku. Sveukupno postoji od 2000 do 3000 čokota ove sorte grožđa. Mekuja je vino srednjeg tijela i ugodnog voćnog bouqueta. Proizvodimo oko 400 butelja godišnje koje se poslužuju isključivo u vinoteci Huljić.
Preporučuje se uz blage umake s tjesteninom i bijelim mesom te također uz kuhanu ribu (gregadu) i školjke na buzaru.
Palaruša
Vino Palaruša proizvedeno je od sorte palaruša te se o ovoj sorti zna jako malo. Bila je zastupljena na srednjem dijelu otoka Hvara. Palaruša je ugodno ljetno vino s izraženim voćnim notama i blagim kiselinama. Na otoku Hvaru ima svega 200 čokota ove sorte, od toga proizvodimo stotinjak butelja koje se poslužuju isključivo u vinoteci Huljić.
Palaruša se preporučuje uz pečenu ribu, školjke i polutvrde sireve.
Crna vina:
Global
Crno vino koje je dobilo ime zbog blenda svjetskih sorti cabernet sauvignona i merlota te autohtone dalmatinske sorte mali plavac sa sjevernog dijela otoka Hvara, tj. jelšanskog vinogorja. Punog je okusa s blago izraženim kiselinama i dugog skladnog tijela. Odaje mladost intenzivnim aromama tamnog bobičastog voća, od kupina i šljiva, preko svježine borovnice pa čak i netipične brusnice (poput džema od brusnica). Ima primjetnu herbalnu svježinu. Završetak vina je srednje dug i voćan te blago nestaje u ustima.
Preporučuje se uz jela s roštilja i tamne umake.
Plamen
Plamen je crno vino sorte mali plavac s južnih padina otoka Hvara oko Ivan Dolca, područja Marinovica i Medvid Bada. Mali plavac s južnih padina jedno je od najboljih crnih vina u Hrvatskoj. Zbog karakterističnog lokaliteta na strmim padinama nemoguća je upotreba mehanizacije te je obrada zemlje ručna, a zbog nagiba terena i škrte zemlje nepotrebna je upotreba pesticida i fungicida tako da je sam uzgoj vinove loze organski i ekološki. Prinos po trsu je 0.5 kilograma. Vino je izrazitog bouqueta višnje, crnih trešanja i likoricije.
Preporučuje se uz crveno meso, divljač i pašticadu.
Rose:
Rose Huljić
Rose Huljić je vino sorte mali plavac proizvedeno tradicionalnom metodom, nakon muljanja grožđa, istočeno nakon 2 – 3 sata i hladno fermentirano na 17˚. Ovo suho vino srednjeg tijela, gorkasto-voćne note maline i višnje, na završetku okusa laganog papra, idealno je popodnevno vino. Preporučuje se uz tjestenine, paštete i salate.
Degustacije vina
Degustacije vina održavaju se u vinoteci koja je dio starog obiteljskog podruma, uređenog u starom dalmatinskom rustikalnom stilu. Degustacije nudimo prema dogovoru u više varijanti. Cilj vinara je pronaći sorte koje su se davno uzgajale na otoku. Stoga u ponudi imamo program sorti koje su pred izumiranjem te ih isključivo možete probati u vinoteci Huljić.
PALETA PROIZVODA:
BIJELA VINA:
Maestral
Kap sunca
Pošip
Mekuja
Palaruša
CRNA VINA:
Global
Plamen
RUŽIČASTA VINA:
Rose Huljić
Kontakt informacije:
Vina Huljić
Adresa: Jelsa, 21465 Jelsa
Broj telefona: +385 (0)91 178 8880
E-mail: teohuljic@gmail.com