Podrum Vujnović
Obitelj Vujnović spominje se u arhivskim dokumentima u 18. i 19. stoljeću kada se bave vinogradarstvom. Naši preci nastanili su se u dvorima Vujnovića kod Fortice, mletačke tvrđave izgrađene na ulazu u luku Sućuraj 1613. godine, u kući iz 15. stoljeća.
Buffet pizzeria „Guido” nalazi se u već spomenutoj kući iz 15. stoljeća u kojoj se osim pizza nude drugi dalmatinski specijaliteti, unutar prostora je smještena i vinoteka gdje nudimo prezentaciju i kušanje vina. Uz buffet se nalazi i atelje „Vujnović” gdje se prezentiraju i prodaju umjetničke slike s motivima Mediterana i Sućurja. U ateljeu se također prodaju prigodni suveniri. Na istoj adresi smo i danas gdje vas vrlo rado očekujemo!
Na otoku Hvaru, otoku s najviše sunčanih sati godišnje na Jadranu, tradicija uzgoja vinove loze datira još iz antičkih vremena. Trud vinogradara i pogodna klima donose vam na stol tipična mediteranska vina od autohtonih hvarskih sorti mali plavac, plavac, prč, bogdanuša i mekuja.
Ivan Dolac se nalazi na južnoj strani otoka Hvara gdje se loza uzgaja isključivo organskim gnojem, a zaštita je ograničena na tradicionalna bakreno sulfatna sredstva (bordoška juha). Vinogradi su u strogo ograničenim južnim i jugozapadnim ekspozicijama na terenima nagnutim do 40 %. Lokaliteti se uzdižu do 350 metara nadmorske visine čime se dobiva pozitivan efekt takozvane trostruke insolacije (izravno od sunca, refleksija od mora i planine) koja utječe na kvalitetu grožđa kao sirovine za proizvodnju vrhunskog vina.
Pored položaja u Ivan Dolcu vinogradi se nalaze i na lokalitetima Dračev dolac, Kruševica kao i na lokalitetima Sućurja. Lokaliteti daju garanciju neupitne kvalitete grožđa, ali i zbog činjenice da je ovo područje gdje nema industrije i gdje se ne koriste umjetna gnojiva i druga sintetska zaštitna sredstva. Dakle, radi se o ekološki čistim zonama. Obrada trsa je ručna, a vino se proizvodi na klasičan način.
Od 2012. godine bogatiji smo za novi vinograd koji je smješten 10 kilometara od Sućurja u pravcu Bogomolja. Vinograd se nalazi uz prometnicu na blagim padinama okrenutim jugozapadu na visini od otprilike 180 metara. Ukupna veličina vinograda je 4 hektara, na kojem je posađeno 24000 loza autohtonih dalmatinskih sorti prč, pošip i mali plavac.
NAŠI PROIZVODI:
Vrhunsko vino Ivan Dolac
Vino Ivan Dolac je vrhunsko suho crno vino s najboljih lokaliteta na južnim padinama otoka Hvara kod Ivan Dolca. Proizvodi se od autohtonog dalmatinskog kultivara mali plavac uz prosječan rod od 0,5 kg po čokotu. Vino je tamno rubinske crvene boje, bogata barrique okusa i mirisa. Prije punjenja vino odleži do 12 mjeseci u hrastovim bačvama od 225 litara. Po mišljenju struke spomenuto vino spada u sam vrh hrvatskog vinarstva što potvrđuju i brojne nagrade.
Vrhunsko vino Plame
Plame je kvalitetno suho crno vino hvarskog vinogorja visoke izvorne kvalitete. Proizvodi se od autohtonog dalmatinskog kultivara mali plavac s lokaliteta Dračev dolac i Kruševica. Vino je tamnocrvene boje, fino izražene arome malog plavca te mekanog i slatkog okusa. Prije punjenja vino odleži minimalno 18 mjeseci u podrumu. Zahvaljujući visokoj kvaliteti također je višestruko nagrađivano vino.
Vrhunsko vino Pošip
Pošip je vrhunsko suho bijelo vino hvarskog vinogorja, a proizvodi se od autohtonog dalmatinskog kultivara pošip. Žuto zelenkaste boje, izražene sortne arome skladnog svježeg voćnog okusa i specifičnog mirisa. Prije punjenja u butelje vino odleži minimalno do osam mjeseci. Sadrži od 11,5 do 12,5 % alkohola i oko 5,5 do 6 g/l kiselina.
Pošip je ujedno i prvo hrvatsko bijelo vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom, zaštićeno 1967. godine. Gusto nasađeni vinogradi, nagnuti i terasasti tereni zaslužni su da se većina radova još uvijek obavlja ručno, na tradicionalan način.
Kvalitetno vino Prč
Prč je kvalitetno suho bijelo vino hvarskog vinogorja specifičnog okusa. Proizvodi se od autohtonog hvarskog muškatnog kultivara s lokaliteta Sućurja. Zlatnožute je boje, čvrsta okusa i specifične muškatne arome. Prije punjenja vino odleži minimalno 12 mjeseci.
Kvalitetno vino Rose
Rose/opol je suho ružičasto vino hvarskog vinogorja proizvedeno od sorte plavac mali. Svjetlo ružičaste je boje, karakteristične sortne arome te svježeg i skladnog okusa protkanog finim voćnim mirisima. Sadrži od 11,5 do 12,5 % alkohola te 5,5 do 6,5 g/l kiseline.
Prirodne rakije
Martinovača je autohtoni napitak s otoka Hvara nastao iz stoljetnog iskustva pučke medicine. Ovaj posebni biljni napitak (baza mu je loza od najkvalitetnijih sorti grožđa kao što je mali plavac) proizveden je po tradicionalnoj recepturi od zrelih plodova mrtine (mirta, lat. Myrtus communis).
U ovom dijelu Mediterana specijalna rakija od mirte poznata je kao „domaća likarija”, olakšava probavu i podiže raspoloženje. Postoji vjerovanje, utemeljeno na usmenoj predaji, da „potiče ljubavnu želju”.
Travarica je produkt tradicionalne pučke proizvodnje napitaka s dodatkom trava ubranih na istočnom dijelu otoka Hvara, ekološki nezagađenim položajima općine Sućuraj. Osnova je loza proizvedena od sorte grožđa mali plavac i prč.
Lozovača (komovica) je posebna prirodna rakija spravljena od autohtonih visokokvalitetnih sorti grožđa mali plavac, prč i bogdanuša s najboljih vinorodnih područja otoka Hvara, ekološki zaštićenih. Odnjegovana je na tradicionalan način u ograničenim količinama.
PALETA PROIZVODA
Kontakt informacije:
Podrum Vujnović
Adresa: Riva 27, 21469 Sućuraj
Broj telefona: +385 (0)91 581 0912
E-mail: podrum_vujnovic@net.hr
Web: https://www.podrum-vujnovic.hr/