PZ Svirče
Naša zadruga smještena je u srcu otoka Hvara, u slikovitom mjestu Svirče. Ulaskom u sustav ocjenjivanja sukladnosti sa zahtjevima ekološke proizvodnje 2002. godine započinjemo put prema dobivanju prvih hrvatskih vrhunskih ekoloških vina.
Poljoprivredna zadruga Svirče od 1997. godine počinje s otkupom grožđa za Badel 1862, a od 1999. godine počinje s proizvodnjom i punjenjem vina.
Planirani otkup grožđa, kao i proizvodnja vina raste godišnje po stopi od 10 %. Od samog početka zadruga je svoju misiju definirala u proizvodnji vrhunskih vina specifične kvalitete. Stoga, čuveni smo po proizvodnji vrhunskog vina „Ivan Dolac“, jednog od najboljih hrvatskih vina, a također proizvodimo i prvo ekološko vino u Hrvatskoj, kao i kasnu berbu vina istog naziva.
VRHUNSKI PROIZVODI:
Ivan Dolac selection (poluslatko vino) – profinjeno, snažno, neodoljivo vino.
Poseban karakter vino Ivan Dolac selection dobiva od probranih prosušenih bobica plavca malog s položaja Ivan Dolac, njegovanih u barrique bačvama.
Ivan Dolac barrique – barrique je metoda odležavanja vina u drvenim bačvama, čime se postiže zaokruženost i skladnost vina. Od 2004. godine Ivan Dolac barrique nositelj je oznake eko proizvod, što je još jedna potvrda tom vrhunskom vinu.
Na jednom od najvećih svjetskih ocjenjivanja vina 2005. Paris Vinalies Internationales Ivan Dolac barrique 2002. osvojio je srebrnu medalju, a 2006. Paris Vinalies Internationales s berbom 2003. osvojio je zlatnu medalju. Zlatnu medalju osvojio je na natjecanju u Češkoj Znovin 2005.
Vrhunsko vino Ivan Dolac – vrhunsko crno suho vino kontroliranog podrijetla koje se dobiva od sorte plavac mali.
Vino je tamne rubin boje, lagano je, trpkog okusa, raskošna bukea i sortne arome.
Poslužuje se na 18 °C uz morske specijalitete, plemenitu ribu na žaru, rakove te uz tamna pečena mesa i divljač.
Vino Ivan Dolac nositelj je oznake eko proizvod, što je još jedna potvrda ovom vrhunskom vinu.
Osvojio je zlatnu medalju na natjecanju u Češkoj Znovin 2005.
Mediteraneo plavac – ovo vrhunsko vino proizvodi se od autohtone sorte plavac mali s terasa u unutrašnjosti otoka Hvara. Vino je tamno rubin crvene boje, voćnog mirisa, lagano trpkog i taninskog okusa te snažnog i bogatog tijela.
Poslužuje se na temperaturi od 18 °C uz jela od tamnog mesa, plemenitu ribu i sireve.
KVALITETNA VINA:
Plavac Hvar – proizvodi se od autohtone sorte plavac mali na ograničenim lokalitetima hvarskog vinogorja. Rubinske je boje, izražene sortne arome, čvrsta i skladna okusa.
Poslužuje se na temperaturi od 18 ˚C uz jela od tamnog mesa, divljač, plemenitu ribu, rakove i plemenite sireve.
Pošip de luxe – kvalitetno bijelo vino sorte pošip s otoka Hvara, zlatno žuti vinski nektar dobiven od probranih bobica južnih vrhunskih vinogradarskih položaja.
Svojom karakterističnom izraženom aromom, punoćom i bogatstvom okusa, zadovoljit će najveće vinoljupce i upotpuniti vaše najsvečanije trenutke.
Plavac reserva – crno suho kvalitetno vino, proizvedeno od sorte grožđa plavac mali. Kombinacijom prirodnih karakteristika otoka Hvara, sorte plavac mali, oplemenjeno barrique aromom višegodišnjim čuvanjem poprimilo je vrhunske enološke karakteristike.
Plavac – crno suho kvalitetno vino, proizvedeno od sorte grožđa plavac mali. Vino je proizvedeno s točno određenih položaja hvarskog vinogorja sa sjevernih padina otoka.
Vino nije niti prejako niti preteško, a ipak je bogato specifičnom aromom plavca, kao odraz pjeskovite i kamenite zemlje, mora i sunca otoka Hvara.
Pošip – kvalitetno vino zlatnožute boje, jakog alkohola, punog i osebujnog okusa s izrazito svojstvenom aromom. Proizvodi se od istoimene sorte grožđa.
Služi se uz jača jela npr. pikantni sir, pečenu ribu itd. Servira se na 14 °C.
Bogdanuša – kvalitetno bijelo vino s oznakom kontroliranog podrijetla koje se proizvodi od istoimene, autohtone sorte grožđa s ograničenog područja starogradsko-jelšanskog vinogorja na otoku Hvaru.
Predaja kaže da se ovo vino zbog izuzetne kvalitete pilo za vjerske praznike, gdje treba tražiti i korijene njegova naziva.
Opol – ovo vino je odraz duše onoga koji vam ga daje, odraz je sunca, plavca i zemlje. Na padinama iznad Svirača svijetle pjeskovite zemlje daju posebna, svijetla, pitka i lagana vina.
Opol je odraz terroira (franc. nekolicina prirodnih utjecaja koje vinu daju osjećaj pripadnosti određenom podneblju).
Svirče – bijelo kvalitetno suho vino proizvedeno sa sjevernih padina otoka Hvara. Proizvedeno od mješavina sorti bogdanuša, trebljan, parč, toscano i dr.
Posebne arome, mirisa i okusa predstavlja u najboljem smislu riječi doživljaj otoka Hvara.
Desertno vino For – vino najsunčanijeg otoka na Jadranu, kako ga domaći zovu For, donosi vam ovo desertno vino.
STOLNA VINA:
Bijelo stolno suho vino – proizvedeno mješavinom bijelih sorti grožđa s područja hvarskog vinogorja.
Crno stolno suho vino – proizvedeno mješavinom crnih sorti grožđa s područja hvarskog vinogorja.
Ugodno i pitko crno vino proizvedeno od sorti grožđa plavac mali i drnekuša.
PALETA PROIZVODA:
Ivan Dolac selection
Ivan Dolac barrique
Vrhunsko vino Ivan Dolac
Mediteraneo plavac
Plavac Hvar
Pošip de luxe
Plavac reserve
Plavac
Pošip
Bogdanuša
Opol
Svirče
Desertno vino For
Bijelo stolno suho vino
Crno stolno suho vino
Kontakt informacije:
PZ Svirče
Adresa: Svirče, 21462 Vrbanj
Broj telefona: +385 (0)91 176 8380
E-mail: pzsvirce@hi.t-com.hr
Web: www.pz-svirce.hr