Restoran i pizzerija „Pape”
Šetajući sjevernom promenadom rive doći ćete do restorana i pizzerije „Pape”. Naziv „Pape” dodijeljen je u čast njihovom djedu. Supružnici Tihana i Srđan vrata restorana otvorili su 200. godine.
Početak priče bio je i ostao isti, dalmatinska kuhinja spremljena s ljubavlju i pažnjom. Restoran kreće u radni dan od 8:00 pa ako volite doručkovati na terasi pored mora, uz pjev ptica i galebova, i pritom upijajući jutarnje sunce ovjde vas čeka raznolika ponuda svježih pića, palačinka ili pak zdravih žitarica. Ovakav doručak pokrenut će vas za aktivan dan na otoku, bilo da idete biciklirati ili sunčati se na jednoj od mnogobrojnih plaža.
Vlasnici su ovaj restoran zamislili kao restoran koji se mijenja od jutra do večeri i to u nekoliko navrata. Nezaobilazan ručak u Dalmaciji kreće u podne, no vi ne morate tada doći, budući da su specijaliteti, kao što su rižota ili tjestenine s plodovima mora, lagana delicija za nastavak dana, a spremljeni su na domaćem maslinovom ulju iz odabranih sorta maslina.
Vjerojatno ste već primijetili i kulturu ispijanja kave u Dalmaciji pa svakako posjetite ovo mjesto i priuštite si popodnevnu kavu s pogledom na more kao pravi Dalmatinac. Kako ste ipak na odmoru ta kava može trajati i duže. S ukupno 60 sjedećih mjesta, restoran je orijentiran na spravljanje izrazito kvalitetne hrane s tradicionalnim, ali i modernim dodacima hrani, njegujući i sljubljujući domaće namirnice. Za one najmlađe u ponudi imamo pizzu.
Paleta svježe ulovljene ribe, spravljene na žaru od „česmine” i loze daje posebnu notu jadranskoj ribi koja se savršeno spaja sa zelenim zlatom ovog područja – maslinovim uljem. Kao pravi ljubitelji vina i dobre kapljice, mlada obitelj Bunčuga, proizvodi vino i to od sorte bogdanuše – bijelo vino i sorte plavac – crno vino. Aperitiv Dalmacije i otoka Hvara svakako je dobra rakija, koja se radi od plodova otoka Hvara. Rakiju možete napraviti od svega što nađete u prirodi, a „Pape” vam nudi rakiju boje ljubavi, crvenu i slatku – višnjevaču. Na kraju dolazi rožata, kraljica dalmatinskog deserta, mekana i ukusna, kakav kraj jedne večeri treba i biti.