Vina Carić
Volimo naš otok, blagoslovljen i okupan suncem, koji nam daje sve što je potrebno za život i sreću. Naš otok ima dugu tradiciju vinarstva, koja traje još od 384. godine prije Krista. Svako naše vino ima svoju priču, od vinograda do vinarije pa sve do imena.
Ova vina odraz su našeg rada, od vinograda do podruma. Naša paleta proizvoda sastoji se od osam vina, među kojima svatko može pronaći nešto za sebe, od svakodnevnih stolnih vina pa sve do vrhunskih vina koja se ispijaju u posebnim prigodama.
VRHUNSKA CRNA VINA
Plovac Ploški i Plovac Ploški barrique
Maceracija se vrši u inox vinifikatorima te se prekida nakon pet dana. Vriju na svojim prirodnim kvascima, a vrenje se dovršava bez prisustva kožica i sjemenki.
Plovac Ploški odležava u velikim drvenim bačvama, a njegova varijanta barrique u barrique bačvama. Plovci odležavaju bar dvije godine prije nego se spremaju za tržište.
Ime Plovac Ploški nastalo je od imena sorte plavac mali i riječi plaža, pa u stvari znači plavac iz Plaže (mjesto). Spravljaju se, dakle, od grožđa s područja hvarskih plaža.
TEMPERATURA POSLUŽIVANJA: 18 °C
NAPOMENA: obavezno dekantirati bar pola sata.
NAŠA PREPORUKA: servirati uz pašticadu, brujet od jastoga, meso s roštilja.
KVALITETNA BIJELA VINA
Bogdanjuša i Cesarica
Za kvalitetu ovih vina važna je hladna maceracija koja traje oko 12 sati. Fermentacija i odležavanje odvijaju se u inox bačvama kako bi se očuvala svježina i aroma. Ova se vina pune u boce već u rano proljeće te su tako nakon samo pola godine spremna za uživanje.
Bogdanjuša je sortno vino, lagano i svježe, s dosta kiseline, dok je Cesarica kombinacija maraštine i kuča.
Ime vina Bogdanjuša nastalo je po autohtonoj sorti bogdanuši (bogomdana), od koje se u cijelosti spravlja ovo vino. Cesarica je dalmatinski naziv za kraljicu.
TEMPERATURA POSLUŽIVANJA: 12 °C
NAŠA PREPORUKA: servirati uz perad i oboritu ribu (forska gregoda).
KVALITETNO RUŽIČASTO VINO
Rose Marino
Spada u ružičasto vino, koje se u Dalmaciji tradicionalno zove i opol. Nekada je opol bio najvažnije vino sviraškega kraja. Njegova proizvodnja nažalost se radi mode svela na male količine pojedinih proizvođača, među kojima je i naše. Ružičasta boja vina postiže se kratkom maceracijom (12 h).
Rosé Marino igra je riječi, asocira na ružmarin, koji na našem otoku raste posvuda u izobilju, ali znači i morski rosé.
TEMPERATURA POSLUŽIVANJA: 14 °C
NAŠA PREPORUKA: servirati uz perad i oboritu ribu (forska gregoda).
KVALITETNO CRNO VINO
Jubo’v
Najnoviji proizvod naše vinarije crno je vino imena Jubo’v. Ime je posvećeno malom Ljubi (u dijalektu Jubo). Nastalo je kao igra riječi Ljubo i ljubav.
Kao i Rosé Marino, spravlja se od grožđa sa sjeverne strane otoka, s tzv. bondih (strana) oko Svirača. To su terasasti vinogradi, koji daju grožđe iznimne kvalitete, ali zbog drukčijeg sastava tla i mikroklime daju drugačiji terroir od južnih padina.
TEMPERATURA POSLUŽIVANJA: 18 °C
NAŠA PREPORUKA: servirati uz crni rižot i meso s roštilja.
Crno Carić i bijelo Carić
Kvalitetna vina na litru Carić spravljaju se od stolnog grožđa s područja sjeverne strane otoka. Prikladna su za svakodnevno korištenje, preporučujemo ih piti sama ili kao bevandu.
TEMPERATURA POSLUŽIVANJA (kvalitetno crno Carić): 18 °C
TEMPERATURA POSLUŽIVANJA (kvalitetno bijelo Carić): 12 °C
KVALITETNO MLADO CRNO VINO
Proces vinifikacije nešto je drugačiji nego kod drugih vina spravljenih od plavca malog. Razlika je u tome što su maceracija i fermentacija odrađeni u zatvorenim uvjetima, a kod fermentacije su korišteni inokulirani kvasci. Maceracija traje dva dana, na temperaturi od 19 °C.
Nakon što se vino iscijedi od masulja (zgnječeno grožđe), vino odležava 20 dana u starim barrique bačvama. Po završetku fermentacije pristupa se procesu bistrenja i filtriranja te punjenja u boce. Mlodo vino spravljeno je od grožđa sorte plavac mali iz mladog vinograda u Zavali, na južnoj strani otoka Hvara. Kaže se: „Na dobro von mlodo vino dojdi!”
Ideja za etiketu, došla je od hvarskih običaja kolendanja koji se poklapaju s vremenom uživanja u mladom vinu. Stihovi su dio kolendarske pjesme čiji stih u originalu glasi: „Na dobro von mlodo lito dojdi!”
Kako je običaj da se mlada vina vežu uz određeni trenutak puštanja u prodaju, tako i ovaj mladi plavac ima svoj dan, a to je 24. studenog, kada započinje vrijeme od kolendanja na otoku Hvaru, tj. u žežin sv. Kate.
TEMPERATURA POSLUŽIVANJA: 14 °C
NAŠA PREPORUKA: Mlado vino slaže se s pikantnim jelima, preporuča se piti za vrijeme adventa, božićnih i novogodišnjih blagdana. Odlično se ljubi s jelima od bakalara i blagdanskim pečenjima. Najbolje ga je popiti do sljedeće berbe!
NAŠI VINOGRADI:
Vinogradi u Starogradskom polju
Naši vinogradi nalaze se na nekoliko lokacija između Jelse i Staroga Grada. „Ager Pharensis” (u doba Rimljana), odnosno „Chora Pharou” (u doba Grka), danas je područje pod zaštitom UNESCO-a i predstavlja najočuvaniji grčki katastarski plan. S ponosom pomažemo očuvanju ovog jedinstvenog agrarnog prostora. Tu uzgajamo većinom bijele sorte grožđa poput bogdanuše, kuča, maraštine i pošipa od kojih nastaju naša vina Bogdanjuša, Cesarica i stolno bijelo vino Carić.
Vinogradi na bondama (stranama) oko Svirača
To su terasasti vinogradi, malih površina, ograđeni suhozidima. Tu se uzgaja sorta plavac mali. Nekada su bili poznati po opolu (naziv za ružičasto vino u Dalmaciji) koji je činio glavninu proizvodnje sviraškega kraja. S tih položaja dolazi grožđe za naše ružičasto vino Rosé Marino, crno Jubo’v te stolno crno Carić. Plavac s ovog područja daje vrlo kvalitetno grožđe, ali drugačijeg „terroira”, od onog s južne strane našeg otoka.
Zbog konfiguracije ovih vinograda, primjena mehanizacije je otežana, ali su zbog ocjednog tla i prozračnije mikroklime manje zahtjevni u zaštiti.
Vinogradi Plaža
Naši vinogradi raspodijeljeni su na nekoliko lokacija na južnoj strani. Najveći je u Zavali, a najstrmiji pokraj mjesta Ivan Dolac na predjelu Zakupica. Mnoštvo sunčanih dana, veliki nagib terena, karbonatno tlo i visok postotak skeleta čine uvjete koji pomažu ovim vinogradima da daju najkvalitetnije grožđe, od kojeg proizvodimo vino Plovac Ploški i Plovac Ploški barrique.
Vinogradi strmog nagiba okopavaju se ručno, ali zbog povoljne insolacije i ocjednosti tla samo u iznimnim godinama zahtijevaju nešto više od upotrebe sumpora.
Doživite Hvar u čaši Carić vina!
PALETA PROIZVODA:
Kontakt informacije:
Vina Carić
Adresa: Vrboska 211, 21463 Jelsa
Broj telefona: +385 (0)98 160 6276
E-mail: caric@vinohvar.hr
Web: www.vinohvar.hr