Humac

Nekadašnje mirisi guste borove šume,, utemeljeno je u 13. stoljeću, iako u današnjem obliku potječe iz 17. stoljeća.
Mjesto Humac danas je prava atrakcija.

Svoje mjesto pod Suncem, Humac je našlo na koordinatama: 43.142889635068975, 16.757563037841045. Udaljeno je 9 km od administrativnog središta Jelse i ponosno nosi oznaku etno-eko sela.
Pažnju će privući male kamene kuće koje su odoljele zubu vremena i postale pravi primjer iznimno očuvane ruralne arhitekture. Kamen kao glavni građevni materijal dominira Humcem, te dokazuje nevjerojatnu vještinu gradnje. Tu kao da se vrijeme zaustavilo, uske uličice, balkoni i prekrasna dvorišta svjedoče o nekim davnim i zaboravljenim vremenima, a male kamene kućice služile su svojim vlasnicima iz 15 km udaljenog mjesta Vrisnik kao sezonse nastambe u vrijeme poljoprivrednih radova. Činjenica da uz selo ne postoji groblje pokazuje da ono nikada nije bilo stalno naseljeno. U selu nema struje ni vode.

Gotovo na samom rubu naselja među visokim čempresima skrio se pravi sakralni dragulj – Crkva Sv. Ivana i Pavla, s početka 20. stoljeća. Osim crkve, u Humcu se nalazi i manji muzej u kojem su izloženi starinski alati i predmeti koji su koristili ondanašnji stanovnici u poljoprivredi.
Laganom šetnjom svega nekoliko minuta od naselja na manjem uzvišenju iznenaditi će vas teleskop. Fascinantan panoramski pogled seže gotovo do samog kopna te pruža kristalno jasan uvid u morski pejzaž i očaravajući krajolik ovog jedinstvenog otoka.

Koračajući naprijed makadamskom cestom mirisi raznovrsnih bilja i lavande, osviježiti će put do „Grapčeve špilje“, koja se nalazi na 239 metara nadmorske visine. Grapčeva špilja smatra se jednim od najznačajnijih pretpovijesnih nalazišta na Jadranu i zaštićeno je kao geomorfološki spomenik prirode. Slika lađe, nađena u ovoj špilji, potječe iz 3000. godine prije Krista. Urezana je na vazi i predstavlja najstariju sliku lađe u Europi. Postoji legenda da se Odisej borio s Kiklopom Polifemom upravo u Grapčevoj špilji, borba je opjevana u Homerovu epu „Odiseja”.
Zbog izrazito dobre kvalitete noćnog neba i nedostatka svjetlosnog zagađenja, 2020.godine Humac je odabran kao mjesto za kameru globalne meteorske mreže, zajedno s meteorološkom postajom, a u budućnosti cilj je da područje Humca postane međunarodnim parkom tamnog neba, čija je zadaća očuvati i zaštititi noćni okoliš i baštinu noćnog neba putem kvalitetnih osvjetljenja eksterijera, s ciljem očuvanja prirodnog blaga i velikog potencijala nezagađenog noćnog krajolika i gotovo netaknute prirode.

Na Humcu je tijekom ljetnih mjeseci otvoren i restoran u kojem se spremaju prave hvarske delicije, tu je obnovljeno i nekoliko kuća za odmor koje svojim autohtonim dizajnom privlače goste željne mira i tišine.

Kako doći:
Humac se nalazi blizu glavne državne ceste 116 koja prolazi po sredini otoka Hvara, od Sućurja na istoku, do Hvara na zapadu, preko Jelse i Staroga Grada.

Što možete vidjeti i posjetiti:
Grapčeva špilja
Crkva Sv. Ivana i Pavla
Biciklističke staze

Gdje možete jesti i piti:
Konoba “Humac”

Zanimljivosti

gdinj

Crkva Sv. Ivana i Pavla

Crkva Sv. Ivana i Pavla na Humcu sagrađena je početkom 20. stoljeća, nalazi se nedaleko od pjace (centralnog trgića).

gdinj

Crkva Sv. Ivana i Pavla

Na samom rubu naselja među visokim čempresima skrio se pravi sakralni dragulj – Crkva Sv. Ivana i Pavla.

gdinj

Muzej

Tu se nalazi i manji muzej u kojem imate priliku vidjeti starinski alat i predmete iz svakidašnjeg života ovdašnjih stanovnika

gdinj

Grapčeva špilja

Arheološko nalazište zaštićeno kao geomorfološki spomenik prirode.

gdinj

U davnoj prošlosti kamene kućice služile su svojim vlasnicima iz 15 km udaljenog sela Vrisnika kao sezonske nastambe u vrijeme poljoprivrednih radova.

gdinj

Pastirsko naselje

Tu su svoj zaklon nalazili i lokalni pastiri te upravo po njima mjesto postaje poznato kao pastirsko naselje.

gdinj

Lokacija

Naselje Humac u današnjem obliku potječe iz 17. stoljeća, iako je utemeljeno već u 13. stoljeću.

Zanimljivosti

Crkva Sv. Ivana i Pavla
Crkva Sv. Ivana i Pavla
Muzej
Grapčeva špilja
Pastirsko naselje
Lokacija

Smještaj

Vrsta

Učitaj više

Restorani

Konoba „Humac”
Konoba „Humac”