Pitve

Mjesto Pitve je smješteno između Jelse i južne strane otoka Hvara. Kao i u većini dalmatinskih mjesta, prevladavaju kamene kuće, no Pitve ima jedan poseban šarm, jednu posebnu dušu.

Selo Pitve je uz Dol najstarije naselje na otoku, a leži na ulazu u klanac Vratnik. Staro je naselje nastalo uz klisuru, a radi obrambenih karakteristika sačuvalo je kontinuitet postojanja još od ilirskih vremena.

Pučke fešte tradicijski su običaji svakog dalmatinskog mjesta i jednom u godinu dana u čast njihovom svecu priređuje se fešta za sve prijatelje i goste. U Pitvama je to 25. srpnja. Postoji jedno nepisano pravilo vezano za fešte, a to je: „Na feštu se ne zove”, tj. bilo tko da dođe dobrodošao je, nije potrebno posebno svaku osobu pozvati. I zaista je i tako.
Iako je Župa Pitve jako mala zajednica, ponosita je članica UNESCO-ve procesije „Za križen”.
Za vrijeme emigracije stanovnika nakon 2. svjetskog rata Pitve je uspjelo sačuvati svoju stoljetnu ruralnu arhitekturu. Pitoreskno i slikovito Pitve s pogledom na more, kopno, otok Brač, Biokovo, maslinike i vinograde, polako ali sigurno vraća život u svoj mali kraj.
Janus s dva lica čuvar je obrađenog polja, ali i čuvar je i „Straogrojskog poja” koje se prostire podno Pitava.
Glavna okosnica, a i mjesto najljepšeg pogleda svakako je crkva sv. Jakova apostola koja se spominje prvi put 1452. godine.
O čemu pričamo znati ćete ako se sami pršetate kroz Pitve. Jedno od najstarijih naselja na otoku, Pitve se sastoji od dva dijela, tzv. Donjih i Gornjih Pitava.
U suživotu s prirodom, vrijedni stanovnici Pitava obrađuju svoje maslinike i vinograde, pomno ih čuvaju i njeguju, te kada dođe vrijeme beru plodove grožđa i maslinovog ulja.

Kako doći:
Pitve se nalazi blizu glavne državne ceste 116 koja prolazi po sredini otoka Hvara, od Sućurja na istoku. Na raskrižju kod Jelse, potrebno je skreniti prema zapadu, otprilike nakon 2 km vožnje doći ćete na odredište.

Što možete vidjeti i posjetiti:
Crkva Sv. Roka
Župa sv. Jakova
Biciklističke staze

Gdje možete jesti i piti:
Konoba „Dvor Duboković”

Posebni događaji:
Procesija “Za Križen”
Fešta sv. Jakova

Zanimljivosti

gdinj

Zaštitnik sv. Jakov

Pučke fešte tradicijski su običaji svakog dalmatinskog mjesta i jednom u godinu dana u čast njihovom svecu priređuje se fešta za sve prijatelje i goste. U Pitvama je to 25. 7. Postoji jedno nepisano pravilo vezano za fešte, a to je: „Na feštu se ne zove”, tj. bilo tko da dođe dobrodošao je, nije potrebno posebno svaku osobu pozvati. I zaista tako i je.

gdinj

Procesija „Za križen”

Iako je Župa Pitve jako mala zajednica, ponosita je članica UNESCO-ve procesije „Za križen”.

gdinj

Arhitektura

Za vrijeme emigracije stanovnika nakon 2. svjetskog rata Pitve je uspjelo sačuvati svoju stoljetnu ruralnu arhitekturu. Pitoreskno i slikovito Pitve s pogledom na more, kopno, otok Brač, Biokovo, maslinike i vinograde, polako ali sigurno vraća život u svoj mali kraj i širi se.

gdinj

Janus

Janus s dva lica čuvar je obrađenog polja, ali i čuvar je i „Starogrojskog poja” koje se prostire podno Pitava.

gdinj

Crkva sv. Jakova

Glavna okosnica, a i mjesto najljepšeg pogleda svakako je crkva sv. Jakova apostola koja se spominje prvi put 1452. godine. 

gdinj

Donje i Gornje Pitve

O čemu pričamo znat ćete samim prolaskom kroz Pitve. Jedno od najstarijih naselja na otoku, Pitve se sastoji od dva dijela, tzv. Donjih i Gornjih Pitava.

gdinj

Poljoprivreda

U suživotu s prirodom, vrijedni stanovnici Pitava obrađuju svoje maslinike i vinograde, pomno ih čuvaju i njeguju, te kada dođe vrijeme beru plodove grožđa i maslinovog ulja.

gdinj

Šetnja kroz Pitve

Odvojite malo vremena i prošetajte uličicama, popločanim „kalama”, dopustite si da utonete u prošla vremena i obratite pažnju na svaki kamen koji je ruku djelo tadašnjeg mještanina, pomno izabran, obrađen i postavljen tamo da traje i priča svoju priču.

gdinj

Aktivni odmor

Pitve je zbog svog položaja odličan izbor i za opuštanje, ali i aktivni odmor kako kroz njega prolazi nekoliko prekrasnih biciklističkih staza.

gdinj

Crkva Sv. Roka

Crkva Sv. Roka nalazi se u Donjim Pitvama, a temeljito je obnovljena 2011. g. izvana i unutra. U ovoj maloj crkvici se odvijaju povremena molitvena okupljanja kroz tjedan, a posebna slavlja vezana su za blagdane sv. Roka i Gospe Snježne. Odmah pred nje, nalazi se i župska kuća. Crkva sv. Roka gradila se dvatesetih godina 17. st.

Zanimljivosti

Zaštitnik sv. Jakov
Procesija „Za križen”
Arhitektura
Janus
Crkva sv. Jakova
Donje i Gornje Pitve
Poljoprivreda
Šetnja kroz Pitve
Aktivni odmor
Crkva Sv. Roka

Smještaj

Vrsta

Učitaj više

Otočki proizvodi / Suvenirnice

OPG Gamulin OLIVE GARDEN
OPG Gamulin OLIVE GARDEN

OPG Gamulin “OLIVE GARDEN” obiteljsko je poljoprivredno gospodarstvo smješteno između Jelse i Pitve, u prekrasnom masliniku.Naš je dom ručno rađena kamena kuća, okružena čistom prirodom, među 200 stabala maslina.Tako smo ponosni na naš ekološki vrt od lokalnih biljaka, voća, povrća ...

Restorani

Konoba „Dvor Duboković”
Konoba „Dvor Duboković”