Svirče

Podno najvišeg vrha Sv. Nikole (626 m) i usred „Starogrojskog poja” (pod zaštitom UNESCO-a) mjesto Svirče našlo je svoj mali kutak. Jedna od legendi kaže da je ovo mjesto nastalo kod izvora vode „svir“ znači voda, a upravo tu postoji jedan manji izvor.

Autohtona gradnja kamenih kuća koje su se zbile jedna uz drugu te mali kameni mostići izgledaju kao dio prekrasne žive razglednice. Jedinstvenu draž dodaju slikovita dvorišta prepuna mirisnog bilja koja odišu pričama iz davnih prošlim vremenima. Promatrajući jedinstveni krajolik pozornost privlače brojni maslinici i stoljetni vinogradi koji pozivaju na upoznavanje ali ujedno svjedoče o svojim odanim gospodarima koji ulažu sav napor i trud u njihovo održavanje. Ljubav prema maslini možete osjetiti u svakoj kapljici koju imate priliku kušati u nekim od lokalnih obrta.

Masline pobrane u polju prerađuju se u modernoj mjesnoj uljari. Pažljivo istražite svaki kutak jer vas na tom putu očekuju brojna iznenađenja kao što su rustikalne konobe bogate tradicionalnim jelima koja se ne kušaju bez čaše vrsnog vina na koje su lokalni vinari iznimno ponosni. Nekoliko koraka dalje uzdigla se crkva Sv. Marije Magdalena nastale u 20. stoljeću, a ističe se autentično kupolom koju nema niti jedna crkva na Hvaru.

Osim same crkve jedna visoka, atraktivna skulptura krasi ulaz u mjesto, a predstavlja stilizirani trs loze na jedan posve drugačiji način. Osim umjetničke skulptura ima i sentimentalni značaj jer je napravljena u spomen poginulima u 2. svjetskom ratu. Za sve ljubitelje rekreacije obavezno je proći jednom od najljepših biciklističkih staza, imate sreće jer ta staza prolazi upravo tu kroz ovo mjesto. Mi smo sigurni da ste Svirče već unijeli na svoju kartu za sljedeću nezaboravnu avanturu.

Kako doći:
Iz dva smjera je moguć dolazak u mjesto Svirče. Ako krećete iz zapada, na glavnoj državnoj cesti 116, kod Vrbanja, na raskrižju skrenite prema jugu ili nastavite prema Jelsi pa na križanju kod Jelse skrenite lokalnom cestom prema zapadu.

Što možete vidjeti i posjetiti:
Crkvica Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije
Župna crkva Sv. Marije Magdalene
Biciklističke staze

Gdje možete jesti i piti:
Uljara Božić
Poljoprivredna zadruga “Svirče”
Konoba “Kod none”

Posebni događaji:
Blagdan svete Mandaline, zaštitnice mjesta Svirče, slavi se 22.7.

Procesija “Za Križen”

Zanimljivosti

gdinj

Mjesto Svirče

Ispod najvišeg vrha sv. Nikole (626 m) i usred „Starogrojskog poja” (pod zaštitom UNESCO-a) mjesto Svirče našlo je svoj mali kutak. Autohtona gradnja kamenih kuća, mali kameni mostići, slikovita dvorišta koje odišu nekim prošlim vremenima odvest će vas na daleko putovanje. 

gdinj

Ime Svirče

Riječ Svirče izvedenica je od riječi svirati, a legenda kaže da su prvi doseljenici koji su došli svirali instrumente i zauvijek se tu nastanili.
Druga legenda kaže da je mjesto Svirče nastalo kod izvora vode jer „svir” znači izvor.

gdinj

Procesija „Za križen”

Selo Svirče sudjeluje u pučkoj tradiciji procesije „Za križen” koja se obilježava svaki Veliki četvrtak. Svaka župa ima svoje karakteristične napjeve stare više od 500 godina. Iako su napjevi slični, svaka župa njeguje posebne „note” svoje pjesme.

gdinj

Vinari

Vrijedni Svirčani izrazito su ponosni svojim nasadima vinograda, posebno vinske sorte plavac mali koja se uzgaja u Ivan Dolcu, gdje većina stanovnika ima vikendice i izletišta.

gdinj

Najljepša biciklistička staza

Jedna od najljepših biciklističkih staza prolazi kroz idilično mjesto Svirče.

gdinj

Trs loze – spomenik

Visoka skulptura na ulazu u Svirče predstavlja stilizirani trs loze, akademskog umjetnika Dinka Vrankovića (1939. – 1996.) iz Svirača, u spomen poginulima u 2. svjetskom ratu.

gdinj

Crkva sv. Marije Magdalene

Crkva sv. Marije Magdalene nastala je u 20. stoljeću na mjestu stare crkve iz 19. stoljeća i jedina je crkva na Hvaru koja ima kupolu.

gdinj

Svirče

Živo, i čak i za otočne prilike napučeno selo Svirče nastalo je kao izdanak mjesta Vrbanja. Čine ga tri manje arhitektonske aglomeracije: najstariji dio mjesta čine kuće Carić, koje su međusobno povezane mostićima, te kompleks kuća Šimunić. U podnožju naselja nalazi se velika župna crkva sv. Magdalene, sagrađena u 20. stoljeću na mjestu stare crkve iz 18. stoljeća, od koje su sačuvani zvonik te staro groblje.

gdinj

Ustanak

U jednoj kući u kompleksu Šimunić dvora u Svirčima, nedaleko od crkve Bezgrešnog začeća, čuva se oružje pučana (sjekire, koplja) iz Pučkog ustanka (1510. – 1514.) pod vodstvom Matije Ivanića, a protiv hvarskih plemića.

Zanimljivosti

Mjesto Svirče
Ime Svirče
Procesija „Za križen”
Vinari
Najljepša biciklistička staza
Trs loze – spomenik
Crkva sv. Marije Magdalene
Svirče
Ustanak

Smještaj

Vrsta

Učitaj više