Jelsa

Jelsa, gradić nasred Hvara, prvotno je bio manji, ali danas ima široku luku i predivnu kamenu rivu. Nekad ribarsko mjestašce, Jelsa je u 19. stoljeću sudjelovala u pedesetogodišnjoj ribarskoj epopeji na Lampeduzi i diljem Mediterana, a imala je znatnu flotu trgovačkih jedrenjaka koji su plovili čak i oceanima.

Iako su većinu stanovništva činili ribari, težaci i obrtnici, Jelsa je imala prvu hrvatsku čitaonicu na dalmatinskim otocima.

Slikovito mjesto otvoreno buri spominje se u 14. stoljeću kao luka 3 km udaljenog sela Pitve, smještenog na sjevernim obroncima brijega Gozd. Premda novije mjesto među drevnim hvarskim naseljima, nedaleko od Jelse mogu se naći ostaci otprije 5000 godina.

Godine 1868., u vrijeme nacionalnog preporoda usred porasta nacionalne svijesti, otvorena je prva hrvatska čitaonica / knjižnica na dalmatinskim otocima. 1878. knjižnica je stekla pravo vijorstva hrvatske trobojne zastave. 1880. godine Jelsina škola među prvima je u Dalmaciji uvela nastavu na hrvatskom jeziku. Knjižnica je imala i razne dnevne novine i postala središte političkog života u Jelsi. Prenesena je u novu vijećnicu 1. veljače 1896. godine, kada je održala proslavu u čast svog osnivanja više od četvrt stoljeća ranije. Sama Gradska vijećnica dobila je pravo vijorstva s hrvatskom zastavom tek kasnije, 1907. godine.

Iako je prvi hotel u Jelsi, hotel Jadran, otvoren davne 1911. godine, a imao je 14 soba s otmjenim namještajem, restoran, pivnicu i salon za čitanje, tek šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća grade se veliki hoteli i stvaraju mogućnosti za veću posjećenost turista. No već tada diljem bivše države Jelsa je bila poznata po prvom disko-klubu u regiji. Odnedavno je poznata i po superjunaku iz stripa Lavandermanu.

Jelsa se nalazi po sredini otoka Hvara i leži na slatkoj, pitkoj vodi te ima vlastite izvore vode. Možda ste čuli pjesmu koja kaže: „nasrid Jese studena vodica”. Iako je Jelsa manja od grada Hvara i Starog Grada, sa 1801 stanovnikom naspram 3771 u gradu Hvaru i 1885 u Starom Gradu (prema popisu stanovništva iz 2011.), Općina Jelsa pokriva najšire područje otoka Hvara (čak 55%). Najveće bogatstvo joj je prsten koji čini niz sela bogate poljoprivredne tradicije. Sveukupno Općini Jelsa pripada 12 naselja

Jelsa je ugodno kompaktna, s izvrsnim sadržajima, uključujući lijepo obnovljenu rivu i park prepun različitih zrelih stabala koji nude hlad u ljetnim mjesecima. Oko naselja je nekoliko kapela i svetišta. Crkva Male Gospe, koja datira izvorno u 14. stoljeće ili prije, a sagrađena u 16. stoljeću, glavna je župna crkva u središtu Jelse. U dvorištu crkve nalazi se Lapidarij koji sadrži neke zanimljive predmete, a koristi se i za ljetne izložbe umjetnosti i fotografije. Na trgu ispred crkve nalazi se kip Kuzme Kovačića, jednog od najboljih hrvatskih kipara, posvećen križonošama koji su tijekom godina sudjelovali u povijesnoj procesiji ‘Za Križen’. Na brežuljku južno od Jelse nalazi se crkva Gospe od zdravlja iz 16. stoljeća.

Jelsa, koja ima vlastite izvore pitke vode prednost je mjesta u središtu dalmatinskog otoka. Danas se glavni izvor pitke vode se dovodi iz rijeke Cetine na kopno, ali u ljetnim mjesecima prirodni izvori Jelse pridružuju se opskrbi kako bi zadovoljili povećanu potražnju. Fontanu za piće na glavnom trgu, Pjaci, postavio je gradonačelnik Jure Duboković-Nadalini 1934. Stara poslovica kaže da će posjetitelji koji piju vodu iz fonatne biti opčarani željom da ostanu u Jelsi!

Kako doći do Jelse
Katamaran svakodnevno povezuje Jelsu s Bolom na Braču i Splitom.
Jelsa je udaljena 9 km od glavne trajektne luke Stari Grad, 28 km od grada Hvara, oba na zapadu, i 51 km od Sućuraja na istoku, glavnom cestom D116.

Što možete pogledati i posjetiti u Jelsi:

U blizini Jelse:

Gdje možete jesti i piti: kada kliknete na ove poveznice, s glavnog izbornika idite na ‘odaberite odredište’ i na padajućem izborniku kliknite Jelsu.

Za lokalne suvenire i otočne proizvode:

  • Kliknite ovdje, a zatim idite na ‘odaberite odredište’ i na padajućem izborniku kliknite Jelsu.

Gdje možete odsjesti:

  • Za popis smještaja za iznajmljivanje dostupan u Jelsi, kliknite ovdje, a zatim idite na “odaberite odredište” i kliknite Jelsa na padajućem izborniku.

Posebni događaji:

  • Procesija ‘Za Križen’ na popisu UNESCO-a održava se preko noći od Velikog četvrtka do Velikog petka svake godine.
  • Tijekom ljeta postoje brojna događanja raznih vrsta za sve dobne skupine. Pojedinosti potražite na našoj stranici događanja.

Zanimljivosti

gdinj

Pomorstvo – zlatno doba hvarskih jedrenjaka

Sredinom i u drugoj polovici 19. stoljeća jelšanski su brodovi plovili po Sredozemlju, Crnom moru, prelazili su Atlantik, zalazili na Pacifik. Mada malena bila je to ipak „svjetska trgovačka flota”. Iako značajno manja, Jelsa je imala brodova neznatno manje od Splita i gotovo jednake tonaže te jednak broj mornara. Jelsa sredinom 19. stoljeća doživljava procvat, gradi se luka i isušuje se malarična močvarna obala. U vrijeme zlatnog doba hvarskih jedrenjaka brojne obitelji posjeduju brodove duge plovidbe u Jelsi, ali dakako najjači udio u pomorskim aktivnostima 19.

gdinj

Prva hrvatska čitaonica na dalmatinskim otocima

U vrijeme buđenja nacionalne svijesti tijekom narodnog preporoda u Jelsi je 1868. godine otvorena prva hrvatska čitaonica na dalmatinskim otocima. Čitaonica je u Općinski dom useljena 1. veljače 1896. godine, a istodobno je proslavljena 25. godišnjica njezina postojanja. Bitno je napomenuti da je čitaonica 12. ožujka 1878. godine stekla pravo postavljanja hrvatske trobojnice. Primala je niz dnevnih novina i postala je središte političkih zbivanja u Jelsi. Općinska uprava je pravo postavljanja trobojnice stekla dosta kasnije pa je tek 1907.

gdinj

Gospa od zdravlja

Crkva posvećena Gospi od Zdravlja nalazi se na brdu Račić s pogledom na Jelsu, a datira iz 16. stoljeća. Izvorna crkva sagrađena je 1535. godine na mjestu srednjovjekovne kapelice i služila je kao zavjetna crkva za pomorce. Trenutni izgled crkve općenito datira iz 19. stoljeća, a glavni radovi na obnovi završeni su 2013. godine, uključujući uređenje okolice i sadnju padina koje vode do crkve s maslinama.

gdinj

Galerija Jurja Dobrovića

Slikar Juraj Dobrović donirao je rodnoj Jelsi obiteljsku kuću sa zbirkom svojih slika. U njoj je smješten i Muzej Općine Jelsa. Juraj Dobrović sudionik je međunarodnog avangardnog pokreta Nove tendencije. Izlagao je na Venecijanskom bijenalu 1972. godine i na bijenalu u São Paolu 1973. godine. Djela mu se nalaze u domaćim i poznatim europskim i svjetskim muzejima i privatnim zbirkama. Živi i radi u Zagrebu.

gdinj

Jelšanski Park

I za najvećih vrućina u parku puše vjetrić pa ćete u njemu pod visokim stablima naći malo odmora od ljetne žege. Podignut 1870. godine na naplavnom području, ovaj je park jedan od najvećih i najljepših u Dalmaciji, a njegovoj ljepoti pridonose golemi borovi i palme, oleandri, lovori i drugo mediteransko bilje. Godine 1923. u parku je postavljen spomenik kapetanu Niki Dubokoviću (1835. – 1912.), djelo Ivana Rendića.

gdinj

Crkvica sv. Ivana

Osmerokutna crkvica s kraja 17. stoljeća odlikuje se raznolikošću stilskih obilježja. Minijaturna barokizirana crkvica sv. Ivana, smještena na skrivenoj „pjaceti” između visokih kuća, jedan je od najljepših jelšanskih spomenika. Crkvica je bila jedan od dva centra oko kojih će se razviti buduće naselje pa su tu sačuvane najstarije kuće, među kojima i one jelšanskih brodara. Ispred crkvice sv. Ivana ljeti se održavaju kulturne manifestacije: koncerti, predstave, promocije.

gdinj

Pjaca – Trg hrvatskog narodnog preporoda

U sredini mjesta Jelsa nalazi se Pjaca, koja je nastajala od 16. do početka 20. stoljeća. Na zapadnoj strani trga nalazi se izvor pitke vode Slatina i potočić kojim voda otječe u more. Na sredini trga 1934. godine sagrađena je fontana. Danas je trg prepun kafića i restorana, dućana, slastičarnica i mjesto je okupljanja i domaćih i turista. Ako dogovarate susret obavezno je to na Pjaci. 

gdinj

Općinski dom

Devedesetih godina 19. stoljeća Jelsa je bila na vrhuncu svog gospodarskog i kulturnog razvitka. Prvo sjedište Općine i Narodne čitaonice bilo je u malenim prostorijama na Pjaci, tako da  je 1894. godine pala odluka o gradnji doma. Zahvaljujući slozi Jelšana i prosperitetu mjesta, članovi Čitaonice ponudili su Općini beskamatni zajam od 9.400 forinti, kako bi Općina sagradila zgradu uz uvjet da zajam bude vraćen kroz 14 godina, a da se prizemne prostorije na 50 godina daju u najam čitaonici.

gdinj

Trg križonoše

Dok šetate Jelsom svakako nemojte zaobići Trg križonoše koji se nalazi u samom srcu našeg malog mjesta točno ispred glavne župske crkve Uznesenja Marijina. Trg koji spominjemo nije običan trg već je ponos i dika svih mještana te je od iznimne važnosti za svakog križonošu. Svake godine još od 17. st održava se procesija „Za križen” u kojoj sudjeluje spomenuti križonoša zajedno s članovima bratovštine. U noći s Velikog četvrtka na Veliki petak kreće u procesiju noseći križ kroz šest različitih mjesta na otoku.

gdinj

Jelšanski prsten

Manja od Hvara i Staroga Grada, Jelsa je površinom najveća hvarska općina, a najveće joj je bogatstvo prsten koji čini niz sela bogate poljoprivredne tradicije. Sveukupno Općini Jelsa pripada 12 naselja.

gdinj

Jelsa – pola stoljeća diska u Hrvata

U Jelsi je, u danas nepostojećoj kamenoj ribarskoj kućici uz lukobran Pumpurela, 1964. godine otvorena „Amfora“, prvi disko-klub na otoku, u Hrvatskoj, a i u tadašnjoj državi Jugoslaviji. Opatija će morati čekati do 1967. da zapleše u „Disco clubu 57“, a Splićani će se od 1969. hipnotizirati simultanom vrtnjom dvaju gramofona u „Arkadi“ i „Semaforu“. Legendarni zagrebački „Saloon“ svoja kaubojska vrata zanjihat će tek 1970. Jelsa će dotad već imati „Stari mlin“ i „Bukaru – disko-klub Pitve“…

gdinj

Mala banda, Vela banda

Kameni mostić preko potoka kojim su u more otjecale bujice što su u jelšansku dolinu dotjecale s okolnih brda dijeli mjesto na Velu i Malu bandu. Mala banda bila je “ribarskiji” dio Jelse, iako je ondje smještena kuća obitelji Duboković, s nekad vrijednom bibliotekom i obiteljskim arhivom. U Veloj bandi su sačuvane najstarije građanske kuće, ondje je na uzvisini ponad Pjace glavna crkva, iznad koje se na brežuljku Banski dolac uzdiže pretežno težački dio Jelse sa starim kućama i slikovitim “dvorima”, danas uređenima u restorane i kušaonice vina.

Zanimljivosti

Pomorstvo – zlatno doba hvarskih jedrenjaka
Prva hrvatska čitaonica na dalmatinskim otocima
Gospa od zdravlja
Galerija Jurja Dobrovića
Jelšanski Park
Crkvica sv. Ivana
Pjaca – Trg hrvatskog narodnog preporoda
Općinski dom
Trg križonoše
Jelšanski prsten
Jelsa – pola stoljeća diska u Hrvata
Mala banda, Vela banda

Smještaj

Vrsta

Učitaj više

Otočki proizvodi / Suvenirnice

Čokolaterija „Gamulin”
Čokolaterija „Gamulin”

U maloj čokolateriji u Jelsi spravlja se najfinija čokolada bogata raznovrsnim mediteranskim voćem i biljem, kojima otok Hvar obiluje.Osim ručno rađene čokolade ovdje možete uživati u specijalnom sladoledu obogaćenom komadićima naših čokolada, kao i u ostalim slatkim delicijama koje izrađuju ...

OPG „Rubin“
OPG „Rubin“

OPG „Rubin“ nalazi se u Jelsi na otoku Hvaru, a poznat je po svom vlasniku koji slovi kao zlatni uljar, dobar vinogradar i jedan od najboljih pčelara.Da se od dobrog materijala može štošta sašiti, dobro je poznata poslovica, ali materijal kakav ...

OPG „Murvica“
OPG „Murvica“

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo „Murvica” nalazi se na središnjem dijelu otoka Hvara u okolici mjesta Jelse. OPG „Murvica” nastao je na dugogodišnjoj tradiciji naših predaka koji su na tradicionalan način obrađivali vinovu lozu, maslinu i lavandu, kako bismo tu tradiciju oplemenili i ...

OPG „Deanović“
OPG „Deanović“

Na samom ulazu u mjesto Jelsa nalaze se nasadi površine 1 ha čija je sadnja započela 2015. godine kada je i pokrenuta naša misija, a to je stvaranje vrhunskih proizvoda od lavande. Lavanda je još od davnina korištena u razne svrhe, ...

Suvenirnica Jelsa
Suvenirnica Jelsa

Na najsunčanijem otoku u Hrvatskoj na Hvaru raste mediteranska kraljica svih biljaka – lavanda. Tu titulu zaslužila je svojim brojnim ljekovitim svojstvima . Polja lavande možete vidjeti na sredini otoka u mjestu Jelsa na imanju obitelji Deanović. Jedan mali dio ...

UDRUGA TRIM – Tradicija I Mašta – udruga za promicanje održivog razvoja na otoku Hvaru
UDRUGA TRIM – Tradicija I Mašta – udruga za promicanje održivog razvoja na otoku Hvaru

Udruga Trim svojim aktivnostima doprinosi kvalitetnijem životu na otoku kao pokretač pozitivnih promjena koje su odgovor na potrebe zajednice.Naše aktivnosti zasnovane su na prepoznavanju i očuvanju izvornih, prirodnih i kulturnih vrijednosti, te izgradnji kapaciteta različitih dionika, ali i što većem ...

Zadruga žena „Faria”
Zadruga žena „Faria”

Danas u ovom užurbanom svijetu kada se svi okrećemo modernim rješenjima tradicija polako ostaje zaboravljena i ostavljena u staroj prašnjavoj ladici. Kako bi se tome stalo na kraj, te uvelo dašak svježine u ovu našu svakodnevicu, marljive žene otoka Hvara ...

Galerija Monade
Galerija Monade

Monade su mjesto na kojem možete otkriti lokalnu umjetničku scenu, pronaći pomno birane ekološki prihvatljive proizvode, uživati u domaćim limunadama, ledenim čajevima, specijalitetnim kavama i pićima. Također, Monade su dom Jelsa Art Bijenala – festivala suvremene umjetnosti u sklopu kojeg ...

Restorani

Konoba Garden
Konoba Garden
Konoba Nono
Konoba Nono
Restoran „Murvica”
Restoran „Murvica”
Konoba „Huljić”
Konoba „Huljić”
Restoran „Spizza”
Restoran „Spizza”
Restoran i pizzerija „Pape”
Restoran i pizzerija „Pape”
Bistro „Hit”
Bistro „Hit”
Restoran „Me & Mrs Jones”
Restoran „Me & Mrs Jones”
Pizzerija i špageterija „Jelsa”
Pizzerija i špageterija „Jelsa”

Učitaj više