Otok Šćedro

Otok Šćedro – „Milostiv” prema mornarima i nautičarima

Otok Šćedro osobito vole nautičari. Tako ljeti u njegovim sigurnim sjevernim uvalama zastanu brojne jahte, a vlasnici uživaju u miru, tišini i čistom moru te ponudi friške ribe u restoranima.

Ljepota Šćedra je u razvedenosti njegove obale i biljnom pokrovu mediteranske šume i makije. Nekoć su na njemu bila dva naselja, Mostir i Nastane. U uvali Mostir nalazi se izvor vode Studenac. Na samom Šćedru i u obližnjem podmorju postoji nekoliko arheoloških lokaliteta.

Šćedro je otočić nedaleko od južne obale Hvara u Korčulanskom kanalu, udaljen 2,7 km od naselja Zavala. Dug je 6,5 km i širok 1,5 km, površina mu iznosi 8,36 km, a najviši vrh 113 m. Oko 3 km zapadno od Šćedra nalaze se Lukavci – tri otočića koja su nekad iznad površine, a ponekad ih preplavi more.

Šćedro u sjevernoslavenskim jezicima znači milostiv, milosrdan, kako su nekad moreplovci u njegovim lukama, Veli porat (Lovišće) i Mostir na sjevernoj strani otoka, nalazili zaštitu za vrijeme oluja, a mnogi nautičari tu će se skloniti i danas.

Latinski naziv za Šćedro je Tauris iz čega proizlaze talijanski nazivi Tauricola ili Torcola pa se u povijesnim zapisima otok zvao Torkola. Između otoka Šćedra i Hvara odigrala se 47. g. pr. n. e. odlučujuća pomorska bitka za budućnost Rimskog Carstva. Naime, Cezaru odan vojskovođa Vatinije porazio je Pompejevu flotu pod Oktavijevim zapovjedništvom. U uvali Mrtinovik, 4 km zapadno od Sućurja s južne strane Hvara, u moru se mogu vidjeti ostaci Pompejevih ratnih brodova. Tom je bitkom Cezar učvrstio provinciju Ilirik, a na Jadranu se nakon bitke nekoliko stoljeća nije ratovalo.

Šćedro je tijekom cijelog srednjeg vijeka, sve do prevlasti parobroda, imalo veliku pomorsku važnost za mletačke, dubrovačke i druge brodove.

Prema Hvarskom statutu iz 1331. godine Šćedro je bilo opće dobro i pašnjak Hvara. Zbog noćnih rosa na njemu su se uzgajale žitarice, a proizvodilo se do šest vagona žita, rasla je loza i maslina. Da su na Šćedru nekada bila polja vidi se po makijom zaraslim gomilama.

Video: Dominikanski samostan : https://youtu.be/6Tm9G-i2WRo

3d model Dominikanskog samostana: https://skfb.ly/6YL9G

Video: Ostaci antičkog brodoloma: https://youtu.be/j_Bv2bkfB-Q

3d model Ostaci antičkog brodoloma https://skfb.ly/o8VDM

Modele i video zapise izradila je Mariusz Milka , https://seamagination.com

Osim ostataka rimske vile i opljačkanih brodova u podmorju, u uvali Mostir nalaze se ruševine dominikanskog samostana, podignutog potkraj 15. i napuštenog u 18. stoljeću, te crkva Gospe od Milosrđa. Na Šćedru je bio i kamenolom Stare stine, a od tog kamena izrađene su barokne kapelice katedrale u Hvaru.

Brošura za preuzimanje: OTOKŠĆEDRO-VODIČ

Zanimljivosti

gdinj

Šćedro

Šćedro je otok nedaleko od južne obale Hvara i pripada Općini Jelsa. Proglašen je značajnim krajobrazom 1972. godine. Ljepota Šćedra je u razvedenosti njegovih obala i biljnom pokrovu tipičnih mediteranskih zajednica šume i makije. Nekoliko kuća nastanjeno je uglavnom samo ljeti. Na samom Šćedru i u obližnjem podmorju postoji nekoliko arheoloških lokaliteta.

gdinj

Dominikanski samostan

U uvali Mostir na otoku Šćedru nalaze se ruševine dominikanskog samostana, podignutog potkraj 15. i napuštenog u 18. stoljeću, te crkva Gospe od Milosrđa. Šćedro je tijekom cijelog srednjeg vijeka, sve do prevlasti parobroda, imalo veliku pomorsku važnost za mletačke, dubrovačke i druge brodove. Na Šćedru je bio i kamenolom Stare stine, a gipsom i kamenom iz njega izrađene su barokne kapelice katedrale u Hvaru.

gdinj

Prirodne plaže

Prirodne i šljunčane plaže otoka Šćedra idealne su za ljubitelje mira i tišine. Plaže se nalaze na sjevernoj i južnoj strani ovog otočića, Kroz pješačke rute ovog otočića, pronađite onu idealnu za vas.

gdinj

Lokacija

Šćedro se nalazi u Korčulanskom kanalu, blizu južne obale otoka Hvara. Udaljeno je oko 2,7 km od sela Zavala, duljine 6,5 km, širine 1,5 km, s ukupnom kopnenom površinom od 8,36 km. Na najvišoj je točki 113 m nadmorske visine. Otprilike 3 km zapadno od Šćedra nalaze se tri mala otočića Lukavci, koji su nekad iznad, nekad pod vodom.

Zanimljivosti

Šćedro
Dominikanski samostan
Prirodne plaže
Lokacija

Smještaj

Vrsta

Učitaj više

Restorani

Restoran „Kod Ive”
Restoran „Kod Ive”
Restoran „Porat” – Šćedro
Restoran „Porat” – Šćedro
Restoran „Moster”
Restoran „Moster”