Vrisnik

Na najširem dijelu otoka Hvara, nedaleko od Jelsa (2km) i između najvećeg hvarskog planinskog lanca zvanog Vorh, mjesto Vrisnik pripada skupini najstarijih mjesta što okružuju plodno Starogradsko polje. Na ovom malenom brežuljaku, stanovnici Vrisnika ogradili su svoj dom potpornim zidovima, izvedenim u suhozidu, te sazidali svoju kamenu utvrdu uživajući u pogledima na okolna polja, more i kopno. Danas njih 215 stanovnika uživa u čarima skladnog malog mjesta.

Selo starih kamenih kuća slikovitih dvorišta i vrtova, svoje ime duguje „vrijesu“ što je naziv za vrstu aromatičnog bilja, neodoljivog mirisa. Godine 1857. zabilježeno je da se naselje Vrisnik nazivalo se i Vrisnić. Kuće se spuštaju niz brežuljak na kojem se nalazi župna crkva sv. Antuna Opata, a kojoj se prilazi alejom grandioznih čempresa straih više od 400 godina. U Vrisniku se nalaze još i crkvice sv. Roka, sv. Apolovije i sv. Doroteje.

Župna crkva sv. Antuna opata nastala je od dvojne crkve koja je bila posvećena sv. Antunu opatu i sv. Katarini Aleksandrijskoj. Crkva se prvi put spominje krajem 14. stoljeća. Prema službenim podacima bratovština crkve sv. Antuna Opata u Vrisniku najstarija je dosad zabilježena bratovština na otoku Hvaru.

Tijekom ljeta topli povjetarac raspiruje mirise aromatičnog bilja, a zlatne zrake sunca grije trsove loze koja u rujnu poziva sve mještane na berbu. Vrisnik očarava svojom nenametljivom ljepotom dok su mu mir i tišina odani suputnici. Velika zgrada poljoprivredne zadruge koju su početkom 20. stoljeća dobrovoljnim prilozima i vlastitim radom podigli Vrisničani, svjedoči o bogatoj poljoprivrednoj regiji.

Svi zaljubljenici u tradiciju i povijest svakako trebaju posjetiti procesiju „Za križen” (pod zaštitom UNESCO-a), u kojoj ovo brežuljkasto mjesto sudjeluje više od 500 godina. Osim Velikog Četvrtka u godini se slave još dva datuma, jedan poprilično stariji i jedan mlađi. U siječnju, 17. Vrisničani slave svoj dan, blagdan sv. Antuna Opata, a mlađa fešta, jednako važna koja slavi odnos čovjeka prema poljoprivredi je Težačka noć, koja se održava krajem devetog mjeseca.

Hrvatski povjesničar i pjesnik Marin Franičević, te njegov brat Jure Franičević Pločar rođeni su u naselju Vrisnik, a pjesnik Jure je nekoliko stihova iz svojih pjesama posvetio rodnom naselju. Donacija Muzeju sastoji se od 7.000 svezaka, te namještaja u sklopu radne sobe književnika Marina Franičevića.

Vrisnik je jedno od najslikovitijih ruralnih mjesta na otoku Hvaru, smješteno 252 m nadmorske visine gdje se pružaju nezaboravni panoramski pogledi na Starogradsko polje, obližnje selo Svirče, brižljivo održavane vinograde i maslinike, Jelšanski zaljev te morsku pučinu koja seže sve do obližnjeg otoka Brača i veličanstvenog Biokova.

Vrisničani iznimno vole sport, a posebno nogomet, balote i malo poznate širokoj javnosti tzv. vrisniške peče. Ovo potonje, samo rijetki uspiju doživjeti, a opisom ćemo izostaviti jer neke stvari bolje je otkriti uživo.

Mirisi i nedirnuta priroda koja okružuje ovo malo mjesto zaista su poseban melem za dušu uz biciklističke staze koje ovuda prolaze, svakako iskoristite dan za pješačke rute, posebno je zanimljiva ona koja ide do „Indijanaca“ i „Ulta stine“. Vrisnik je kao stvoren za sve one željne bijega od stvarnosti i opuštanja u prirodi uz cvrkut ptica i miris polja.
Dva tradicijska restorana, vinarija i nekoliko vila za odmor razmazit će sve one željne mira i tišine.

Ovo je mjesto gdje bogata povijest i komadići suvremene sadašnjosti stvaraju jednu savršenu cjelinu. Vrisnik će vam se uvući pod kožu, a da toga niste ni svjesni!

Kako doći:
Iz dva smjera je moguć dolazak u mjesto Vrisnik. Ako krećete iz zapada, na glavnoj državnoj cesti 116, kod Jelse, na raskrižju skrenite prema zapadu ili nastavite malo više i na skretanju za Pitve, lokalnom cestom do Vrisnika.

Što možete vidjeti i posjetiti:
Župna crkva sv. Antuna Opata, Vrisnik
Biciklističke staze

Gdje možete jesti i piti:
Konoba “Vrisnik”
Konoba “Maslina”
Vinarija “Ventus”

Posebni događaji:
Blagdan svetog Antnonija po kojem nosi ime i župna crkva zaštitnik je mjesta Vrisnik, a slavi se 17. veljače.
Težačka večer u rujnu.

Procesija “Za Križen”

Zanimljivosti

gdinj

Vrisnik

Obilježje ovog malog mjesta svakako je brežuljak oko kojeg su se smjestile stare kamene kuće, a središnji i najljepši dio pripada crkvi sv. Antuna opata, njihovog zaštitnika.

gdinj

Ime Vrisnik

Crkvu i njezin trg okružen čempresima starim više od 400 godina vrijedi posjetiti i zbog jedinstvenog pogleda na susjedna mjesta, vinograde i maslinike. Ime Vrisnik potječe od aromatične biljke vrijes koja raste na otoku Hvaru. Mirisi i nedirnuta priroda koja okružuje ovo malo mjesto zaista su poseban melem za dušu.

gdinj

Mirisi prirode

Vrisnik je kao stvoren za sve one željne bijega od stvarnosti i opuštanja u prirodi uz cvrkut ptica i miris polja.
Dva tradicijska restorana i nekoliko vila za odmor razmazit će sve one željne mira i tišine. 

gdinj

Humac – izletište Vrisnika

Vlasnici imanja i kuća na Humcu podrijetlom su iz mjesta Vrisnik.

gdinj

Čempresi iz 17. stoljeća

Pored crkve sv. Antuna opata nalazi se drvored čempresa starih preko 400 godina.

gdinj

Procesija „Za križen”

Svi zaljubljenici u tradiciju i povijest svakako trebaju posjetiti procesiju „Za križen” (pod zaštitom UNESCO-a), u kojoj ovo brežuljkasto mjesto sudjeluje više od 500 godina.

gdinj

Crkva sv. Antuna opata

Župna crkva sv. Antuna opata nastala je od dvojne crkve koja je bila posvećena sv. Antunu opatu i sv. Katarini Aleksandrijskoj. Crkva se prvi put spominje krajem 14. stoljeća. Prema službenim podacima bratovština crkva sv. Antuna opata u Vrisniku najstarija je dosad zabilježena bratovština na otoku Hvaru.

gdinj

Vrisnik

Selo starih kamenih kuća s potpornim zidovima građenim u suhozidu, slikovitih dvorišta i vrtova, udaljeno 3 km od Jelse, ime je dobilo po vrijesu. Kuće se spuštaju niz brdo na kojem se nalazi župna crkva sv. Antuna opata, a kojoj se prilazi alejom čempresa. U Vrisniku se nalaze još i crkvice sv. Roka i sv. Doroteje. S crkvenog trga pruža se jedan od najljepših pogleda, koji obuhvaća Starogradsko polje, obližnje selo Svirče, brižljivo održavane vinograde i maslinike, Jelšanski zaljev i more prema Braču i Biokovu.

Zanimljivosti

Vrisnik
Ime Vrisnik
Mirisi prirode
Humac – izletište Vrisnika
Čempresi iz 17. stoljeća
Procesija „Za križen”
Crkva sv. Antuna opata
Vrisnik

Smještaj

Vrsta

Učitaj više

Restorani

Konoba „Vrisnik”
Konoba „Vrisnik”
Konoba „Maslina”
Konoba „Maslina”