Vrboska

Znate li gdje je najzavodljivija palma na Hvaru? Gdje mostići povezuju podvu i pjacu? Gdje završava SG polje? Gdje je jedini naturistički  kamp u Dalmaciji? Gdje je najsigurnija hvarska nautička luka?

To, a i još mnogo toga nalazi se upravo u hrvatskoj maloj Veneciji, točnije Vrboskoj.

VRBOSKA

Iako slovi kao najmanji gradić na otoku Hvaru, Vrboska je pravo malo blago otoka.

Smještena na sjevernoj strani otoka Hvara, sastoji od dva dijela, koja dijeli uski fjord: istočni dio „Pjaca” (s renesansnim i baroknim kućama) i zapadni dio „Podva” (s crkvama, uskim ulicama i kućama u renesansnom i gotičkom stilu).

Slikoviti lučki gradić Vrboska, smješten u dugom zaljevu, jedno je od najljepših mjesta na otoku Hvaru. Očaravajuće ribarsko mjesto, oduševljava pitoreskim kućama, prekrasnim kamenim mostovima s šarmom malog povijesnog gradića.

Uz jednu stranu rive nižu se prekrasne stare kamene kuće i spomenici čija arhitektura dijelom seže u doba gotike, renesanse i baroka, a na drugoj strani prekrasni drveni brodovi s starim latinskim jidrom daju poseban štih ovom pitomom gradiću. Jedna od glavnih atrakcija, a i prepoznatljivi simbol Vrboske je i maleni otočić „Škojić“.

Posebno zanimljiv je „Ribarski muzej“ koji prezentira dugu ribarsku tradiciju i vrlo zanimljiv uvid u povijest ribarstva na otoku Hvaru. U muzeju je izložena tradicionalna ribarska oprema, drevna svjetla, ribarske mreže i alati.

Osim mostića, Vrbosku krasi i duh sakralnih crkvenih zdanja. Najvažnija znamenitost Vrboske je crkva- tvrđava sv. Marije. Ova tvrđava-kula bila je izgrađena kao obrana od turskih napada, još u 16. stoljeću. Ovu arhitektonski jedinstvenu crkva zaista vrijedi posjetiti. Zatim, crkvica sv. Petra ( prvi put se spominje 1331.g., jedna od najstarijih sačuvanih crkava na otoku Hvaru), crkva Sv. Lovrinca (sagrađena je u 15.st., sadrži brojne slike poznatih renesansnih i baroknih umjetnika), crkvicu Sv. Roka ( sagrađena 1577.g. u gotičko baroknom stilu kao zavjet protiv kuge) i Kaštilac (kula stražarnica iz 16.st.).

Posjet i boravak u Vrboskoj vrijedan je i zbog uistinu prekrasnih plaža za kupanje i ronjenje: Milna, Nova Poštica, Soline, Zavala, Rapa, Glavice i Maslinica.

Ljubitelji sporta i aktivnog odmora mogu uživati i u sportskim aktivnostima. Biciklizam ili pješačenje kroz obližnje Starogradsko polje fantastičan je doživljaj i pogodan je za sve uzraste.

A sve začinjeno bogatom eno gastro ponudom, ipak smo u Dalmaciji i sve stvari se uglavnom događaju ili planiraju za stolom, odnosno sa dobrom tradicionalnom hranom i kapljicom hvarskog vinom. Specijalitete mediteranske i dalmatinske kuhinje, gdje drugdje probati nego u Vrboskoj, gradiću duge ribarske povijesti.

Smještaj u Vrboskoj je šarolik i za svakog ima ponešto, a može se izabrati između kuća za odmor, hotela, kampa i pak apartmana tik do mora. Vrbosku obožavaju i nautičari, jednu od najsigurnijih luka na Jadranu, svake godine posjeti mnoštvo jedrilica i ljubitelja smještaja na plovilu.   

Bojna magična mjesta nalaze se na otoku Hvaru, skrivene uvale i šarmantni gradić, no zahvaljujući chill vibri, lijepim plažama, slikovitim kutcima, mjesto je kojem ćete se uvijek rado vraćati.. Vrboska je prava riznica arhitektonskih dragulja isprepletena sa carstvom malih mostova, koje se ušuškalo pored uskog i vijugavog fjorda.

A dok je ne posjetite sve to možete provjeriti na preko virtualne šetnja na LINK-u.

Kako doći:
Vrboska se nalazi blizu glavne državne ceste 116 koja prolazi po sredini otoka Hvara, od Sućurja na istoku. Na raskrižju 2 km prije Jelse potrebno je skreniti prema sjeveru i otprilike nakon 2 km vožnje doći ćete na odredište.

Što možete vidjeti i posjetiti:
Tvrđava sv. Marije od Milosrđa
Crkva sv. Lovre
Otočić Zečevo
Unesco Starogradsko polje
Utvrda Kaštilac
Slikoviti mostići Vrboske
Biciklističke staze
Plaže pogledajte na LINKU ili skinite aplikaciju PLAJA-beach finder.

Gdje možete jesti i piti:
Restorani u Vrboskoj
Barovi u Vrboskoj
Vinarije u Vrboskoj

Posebni događaji:
Procesija “Za Križen”
Fešta sv. Lovrinca
Fešta sv. Petra
Utrka ludih plovila

Zanimljivosti

gdinj

Podrijetlo imena

Prva teorija je ta da je ime Vrboska (lok. Varboska) došlo od latinskog verboscam = šumovita uvala, dok druga teorija zagovara ideju da je ime dobila po mjestu Vrbanju, kako je Vrboska nastala upravo kao luka mjesta Vrbanj.

gdinj

Plaže

Vrboska je poznata po lijepim šljunčanim plažama, svježem zraku, kristalno plavom moru i nedirnutoj prirodi. 

gdinj

Gastro kultura

Bogata ribarska tradicija Vrboske ogleda se i u lokalnoj gastro ponudi, a i sami ćete primijetiti kako se mnoštvo malih restorana smjestilo tik do mora.

gdinj

Sigurna luka

Sigurna luka u Vrboskoj ima ACI marinu smještenu na vanjskom dijelu luke. Marina je otvorena za vrijeme cijele godine, a broji ukupno 119 vezova.

gdinj

Smještaj

Smještajni kapaciteti Vrboske uključuju hotele, obiteljske pansione, apartmane i nudistički kamp.

gdinj

Tvornica sardina u Vrboskoj

Početkom 20. stoljeća Vrboska je imala tvornicu sardina, brodogradilište za drvene brodove, redovnu brodsku vezu sa Splitom i Bračem, hotel i nekoliko ribarskih družina. U mjestu su djelovali: dom kulture, knjižnica i ambulanta.
Bivša tvornica sardina, utemeljena 1894. godine, a zatvorena 1972. godine, zajedno s obližnjim škverom za drvene brodove rješenjem Konzervatorskog odjela u Splitu stavljena je pod preventivnu zaštitu i zaštićeni je spomenik rano industrijske arhitekture u našim krajevima. Međutim, danas su te zgrade urušene i prijetnja su građanima i posjetiteljima.

gdinj

Ribarski muzej

Vrboska je jedno od najpoznatijih ribarskih mjesta otoka Hvara. Upravo radi toga, ali i radi dugogodišnje industrije prerade ribe, otvoren je Ribarski muzej. Muzej je posvećen ribarenju na Hvaru, a osnovao ga je Centar za zaštitu kulturne baštine otoka Hvara 1972. godine s namjerom da čuva i prezentira raznolik ribarski pribor i opremu.

gdinj

Crkva/tvrđava sv. Marije

Kako je Vrboska imala dobar izvoz robe i razvijeno ribarstvo mogli su nabavljati slike kod poznatih majstora. U crkvi sv. Lovre je zbog vlage posljednjih tridesetak godina smješten likovni fond iz obližnje crkve/tvrđave, kao i kip sv. Petra s istoimene crkvice, koji je izradio Nikola Firentinac.

gdinj

Crkva sv. Lovrinca

Župna crkva sv. Lovrinca (15. st.) čuva najbogatiji likovni fond na otoku. Na glavnom oltaru nalazi se slika titulara crkve s Ivanom Krstiteljem i sv. Nikolom te nizom malih prikaza, koje je naslikao Paolo Veronese. Na ostalim oltarima djela su Leandra Bassana, Antonija Sciurija, Stefana Celestija, Giuseppea Albardija, kao i oltarne slike značajnih hrvatskih slikara s početka 20. stoljeća Celestina Medovića i Marka Rašice.

gdinj

Povijest

Stanovnici Vrbanja i ostalih mjesta u 15. st. počeli su preseljavati u dotad nenastanjenu i usku uvalu Vrbosku kako bi mogli loviti srdele. Lov srdele je, zahvaljujući razvoju novih tehnika, postao jedna od najznačajnijih grana privrede na otoku. Iz tog razdoblja sačuvani su podaci o gradnji plemićkih i pučkih kuća na tom mjestu. Spomenimo samo onu Matula Ivanića, djeda Matija, vođe Pučkog ustanka, koja se nalazi na rivi.

Zanimljivosti

Podrijetlo imena
Plaže
Gastro kultura
Sigurna luka
Smještaj
Tvornica sardina u Vrboskoj
Ribarski muzej
Crkva/tvrđava sv. Marije
Crkva sv. Lovrinca
Povijest

Smještaj

Vrsta

Učitaj više

Restorani

Ranč „Gabelić“
Ranč „Gabelić“
Restoran „Bonaca”
Restoran „Bonaca”
Restoran „Mediteran”
Restoran „Mediteran”
Konoba „Lem”
Konoba „Lem”
Restoran i pizzerija „Škojić”
Restoran i pizzerija „Škojić”
Restoran „Luka Gardelin”
Restoran „Luka Gardelin”
Gastro bar „Kapar’s”
Gastro bar „Kapar’s”
Restoran „Lirica”
Restoran „Lirica”
Restoran „Trica Gardelin”
Restoran „Trica Gardelin”