Ivan Dolac

Mjesto Ivan Dolac smješteno je na južnoj strani otoka Hvara, udaljen je 3 km zapadno od Zavale, 5 km istočno od Svete Nedjelje, 10 km od Jelse, 17 km od Starog Grada i 60 km od Sućuraja. Put zračne linije udaljen je 18 km istočno od grada Hvara, 34 km cestom.

Prve zabilježbe kao selo postoje u 15. stoljeću. Zapis pokazuje da je u naselju Taja postojao samostan prije 15. stoljeća. Taja, lokalni izraz, znači “kotrljanje”, “uvaljivanje” ili “uništavanje”, što se možda odnosilo na njegov nagnuti teren. Ivan Dolac nastao je na zapadnom rubu Taje. 1606. godine vojvoda Tadija Kačić dobio je u vlasništvo posjed u Taji. Došao je s kopna, ali novi posjed nije uspio naseliti vlastitim ljudima, jer su ljudi iz Pitava već bili tamo i obrađivali okolno zemljište.

Kasnije, početkom 19. stoljeća, članovi obitelji Carić iz Svirča otkupili su imanje koje je prije pripadalo vojvodi Kačiću. Ivan Dolac već se proširio od izvorne Taje pod današnjim imenom, a povezan je s unutrašnjim selom Svirče do kraja 18. stoljeća. Ruševine kuće Kačić označavaju početak današnjeg Ivana Dolca. Najraniji podatak iz 1857. godine brojao je 24 stanovnika u Ivan Dolcu, porastao je na 46 u 1890. godini, a smanjio se na 27 u 1910. godini. Nakon Drugog svjetskog rata 1948. bilo je samo 4 stanovnika, a porastalo je na 26 u 2001. i 39 u 2011. godini. Voda je bila neophodna za stoku koja je izvorno bila važan dio uzgoja poljoprivrede na ovom području, kao i na cijelom otoku Hvaru. Mjesto zvano ‘Lokva’, što znači ‘bazen’ ili ‘ribnjak’, na ulazu u današnji Ivan Dolac, stvoreno je kao izvor vode za stoku lokalnih pastira i poljoprivrednika iz obližnjeg naselja Taja.

Na kapelici u selu nalazi se natpis koji je 1901. godine koju je tamo postavio jedan Ivan Carić, pozivajući narod da se moli Djevici Mariji da im vinova loza bude pošteđena katastrofalne pepelnice, peronospore (Plasmopara viticola) i filoksere koja je stigla sjevernije od zadarsku regija 1852. godine uzrokujući financijsku katastrofu za poljoprivrednike. Strma kosa polja oko Ivan Dolca i dalje se obrađuju vinovom lozom, jer su uvjeti idealni za dalmatinsko grožđe plavac. Uz poljoprivredu, selo se posljednjih godina razvilo i u turističko naselje. Osnovne zalihe dostupne su u seoskoj trgovini, a lokalni proizvođači na prodaju nude svoje vino, maslinovo ulje i domaće povrće. Postoji nekoliko lijepih plaža koje su posebno pogodne za obitelji.

Kako doći do Ivan Dolca: Dolazeći sa zapada ili istoka, s glavne (116) ceste skrenite za Pitve, vozite kroz dva dijela sela (Donje i Gornje Pitve) i dalje kroz tunel Pitve-Zavalu (Vratnik); slijedite cestu prema moru i nastavite ravno s morem s vaše lijeve strane dok ne dođete do sela. Još nema službenog izravnog cestovnog pristupa Ivanu Dolcu iz grada Hvara.

U čemu uživati: Ivan Dolac savršeno je mjesto za opuštajući odmor na plaži.

Gdje možete jesti i piti: Da biste pronašli neke od lokalnih barova, kliknite opciju „Kafići i barovi“ (na padajućem izborniku pod „Hrana i piće“); kliknite na ‘odaberite odredište’ u okviru ispod vodeće slike, a na padajućem izborniku odaberite ‘Ivan Dolac’.

Za lokalne restorane kliknite opciju ‘Restorani’ (na padajućem izborniku pod ‘Hrana i piće’); kliknite na ‘odaberite odredište’ u okviru ispod vodeće slike, a na padajućem izborniku odaberite ‘Ivan Dolac’.

Gdje možete odsjesti: Kliknite “Smještaj” u gornjoj traci; kliknite na ‘odaberite odredište’ u okviru ispod vodeće slike, a na padajućem izborniku odaberite ‘Ivan Dolac’. Ako želite, putem okvira s oznakom ‘Tip smještaja’ možete odrediti koju vrstu smještaja tražite.

Također možete provjeriti širok raspon smještaja dostupan putem raznih agencija, uključujući Booking.com, Visit-Hvar.com, Adriatic.hr, Direct-Croatia.com, Hrvatske vile i Hvar-Info.

Zanimljivosti

gdinj

Ivan Dolac

Ivan Dolac, smješten na južnoj strani otoka Hvara, mjesto je za odmor i bijeg od užurbanog života, kao i mjesto obiteljskog opuštanja uz sunce i more. Gostoljubivi domaćini ovog mjestašca svakako će vam osigurati nezaboravan i ugodan odmor. 

gdinj

Ivan Dolac

Čim izažete iz tunela shvatit ćete da izreka: „Južnije je tužnije“ tu ne vrijedi, već izreka: „Južnije je sunčanije“. Prekrasni izlasci sunca idealni su za ranoranioce koji uživaju u ispijanju prve jutarnje kave.

gdinj

Plaže

Čiste i dražesne plaže za djecu i odrasle postat će dnevni boravak svakog gosta. Ono što će vam dodatno uljepšati dan, a i večer uz druženje s obitelji, uz hranu domaćina svakako je vino s južnih padina.

gdinj

Vino

Vino iz obronaka Ivan Dolca redovito na svjetskim natjecanjima osvaja visoke nagrade upravo zbog broja sunčanih sati. Obavezno potražite oznake vinogorja Ivan Dolac i Zavala za vino sorte plavac mali.

gdinj

Domaći proizvodi

Mali OPG-ovi nude tik uz kuće degustacije njihova rada, a to je rad u polju, bilo da pričamo o vinu, maslinama ili sezonskom povrću. Velika koncentracija sunca na ovim prostorima omogućava posebnu slatkoću voća i povrća.

gdinj

Lokalite Lokva

Lokalitet Lokva na ulazu u Ivan Dolac nastala je za komunalne potrebe napajanja stoke (blaga) nekadašnjih pastira i poljoprivrednika na lokalitetu Taji. Nedaleko lokve, istočno od današnjeg Ivan Dolca, nalazio se stariji zaselak Taja, a kada je taj posjed pripao obitelji Kačić, oko njihove kuće započinje se formirati naselje Ivan Dolac.

gdinj

Crkvica »Sv. Marije (Gospa Pompejanska, Gospa od Ružaria)

Crkvica u starom dijelu Ivan Dolca, sagrađena 1852.g. da obrani stanovnike od peronospore.

gdinj

Ivan Dolac

Zanimljivosti

Ivan Dolac
Ivan Dolac
Plaže
Vino
Domaći proizvodi
Lokalite Lokva
Crkvica »Sv. Marije (Gospa Pompejanska, Gospa od Ružaria)
Ivan Dolac

Smještaj

Vrsta

Učitaj više

Restorani

Restoran „Slavinka”
Restoran „Slavinka”