Maslinarstvo otoka Hvara

Sorte maslina
Masline nisu sve iste

Postoje mnogo vrsta maslinova ulja, koja se mogu razlikovati bojom i okusom. Razlog je svakako u sorti ili vrsta maslina koje uzgajaju maslinari. Kao što je i vino, gdje susrečemo razne sorte grožđa (bogdanuša, pošip, plavac mali, drneluša…) tako i …

Degustcija
Kušajte maslinovo ulje

Uljara otvara svoja vrata za degustacije tog tekućeg zlata. Zato nemojte propustiti taj doživljaj okusa i mirisa Hvara.Kako ga kušati? Jednom rukom grlite čašu kako biste zagrijali ulje i oslobodili arome, a drugom je prekrijte, da arome ostanu u čaši. …

Rrecept
Masline na starinski način

Plod masline je sastavni dio svih kuhinja Mediterana. Postoje razni recepti za preradu ploda maslina.Mi vam donosimo jedan tradicionalan načina kako su se masline pripremale na otoku još od davnina. Ubrane crne zrele masline stavite u zdjelu te ih posolite …

Tajni savjeti
Tajni savjeti za korištenje maslinova ulja

Poznato je da maslinovo ulje koristimo u kuhinji, kozmetici ali maslinovo ulje može biti pravi izvor ideja za mnoge alternativne namjene.Sjaj namještajuAko ste ljubitelj klasičnog stila i imate kod kuće lijep drveni namještaj. Nekoliko kapi maslinovog ulja na krpi dovoljno …

Upotreba
Maslinovo ulje za dugovječnost

Maslinovo ulje sastavni dio je mediteranske dijete koja se smatra jednim od najzdravijih režima prehrane. U gastronomiji teško ga je zamijeniti sa drugim uljem zbog svoje pikantnosti, ugodne gorčine te svježeg mirisa trave i začinskog bilja. Korištenjem maslinovog ulja jačamo …

Povijest
Maslina, drevna i dugovječna biljka

Stigli ste na otok Hvar, otok vina, ali i otok maslina i maslinova ulja. Krajolik se izmjenjuje sad vinova loza sad masline i tako uzduž cijelog Hvara. Krajolik na kojem se vidi trud, marljivost i svjedočanstvo prošlosti, ali i sadašnjosti. …

Berba i prerada
Berba i prerada maslina na Hvaru

Masline se beru od početka listopada sve do sredine prosinca, ovisno o sorti i zrelosti masline. Bere se isključivo zdrav plod, a optimalno vrijeme branja je kad je maslina prošarana (zeleno-crvena-crna). Mijenjanje boje znak je da se u njoj počelo …