Prošek – Desertno vino/slatko vino
Povijest proizvodnje seže u daleku prošlost. Prvo spominjanje prošeka tj. slatkog vina nalazimo 1566. godine u zapisima Petar Hektorović u “Ribanju i ribarskom prigovaranju” kao vino
koje se koristi u pripremanju starogrojskog paprenjoka (tradicionalan kolać). Prošek je dalmatinsko desertno vino koja se može razlikovati po sorti vinove loze i načinu proizvodnje,
a najčešće se radi od sorte bogdanuša, maraština, plavac mali. Način proizvodnje je drugačiji od proizvodnje vina.
Prezrelo grožđe stavlja se na slamnate podloge kako bi se još dodatno osušilo i na taj način povećalo udio šećera. Nakon završetka procesa proizvodnje prošek se pustiti da dozrije, što je proces koji se odvija u drvenim bačvama.
Najbolje ga je servirati rashlađenog na temperaturi od 12 – 16 C.
Savršeno se slaže za desertom ili sirevima s plemenitom pljesni.