Berba i prerada maslina na Hvaru
Masline se beru od početka listopada sve do sredine prosinca, ovisno o sorti i zrelosti masline. Bere se isključivo zdrav plod, a optimalno vrijeme branja je kad je maslina prošarana (zeleno-crvena-crna). Mijenjanje boje znak je da se u njoj počelo nakupljati ulje. Na otoku Hvaru većina maslinara plodove beru ručno sa malim grabljicama, ali uz tradicionalan način berbe sve više maslinara prihvaća i strojno branje. U berbi maslina sudjeluje rodbina i prijatelji pa je to ujedno i vrijeme druženja i veselja u prirodi. Prerada maslina slijedi odmah nakon berbe. Očiste se od peteljke i lišća te se prvo gnječe , a zatim se tiješnjenjem zdrobljenih plodova cijedi čisto maslinovo ulje.
Ovakvom preradom maslina dobiva se najkvalitetnija ulja, ekstra djevičansko maslinovo ulje i djevičansko maslinovo ulje. Nekada se ulje skladištilo u kamenice, a danas u staklene ili inox baćve na temperaturi do 16-20 °C.
Ako set na odmoru na Hvaru ili samo u prolazu prođite stazama maslinova ulja, posjetite hvarske uljare, maslinare te saznajte sve o ovom tekućem zlatu. Naši maslinari sudjeluju na međunarodnim smotrama gdje njihova ulja dobivaju titulu jednih od najbolji u svijetu.