Skoči na glavni sadržaj

Dobrodošli na stranice Turističke zajednice Jelsa

Jezik hr
  • hr
Odaberite jezik

Kontaktirajte nas: +385 (0)21 761 017

Početna stranica
Pretraži
Pretraga

Main navigation

  • Novosti
  • Vodič i informacije
    • Kako do Jelse
    • Korisne informacije
    • Servisne informacije
    • Mobilnost
    • Smještaj
    • Informacije za nautičare
    • Turističke agencije
    • Anketa
  • Destinacije
    • Gdinj
    • Gromin Dolac
    • Humac
    • Ivan Dolac
    • Jelsa
    • Otok Šćedro
    • Pitve
    • Poljica
    • Svirče
    • Vrboska
    • Vrisnik
    • Zastražišće
    • Zavala
  • Događaji
  • Gastronomija
    • Mediteranska kuhinja i filozofija
    • Restorani
    • Barovi
    • Maslinarstvo otoka Hvara
      • Maslinari
    • O vinu
      • Vinarije
  • Što doživjeti i posjetiti
    • Sunce i more
    • Kulturna baština
    • Sakralna baština i običaji
    • Aktivnosti
    • Sport
    • Dnevni itinerariji
    • Tematske rute
    • Hvarski otočki proizvodi
  • Blog
Naslovna
Galerija slika

Breadcrumb

  1. Naslovnica
  2. Berba i prerada maslina na Hvaru
  3. Maslinarstvo otoka Hvara
  4. Berba i prerada maslina na Hvaru
Berba i prerada

Berba i prerada maslina na Hvaru

Masline se beru od početka listopada sve do sredine prosinca, ovisno o sorti i zrelosti masline. Bere se isključivo zdrav plod, a optimalno vrijeme branja je kad je maslina prošarana (zeleno-crvena-crna). Mijenjanje boje znak je da se u njoj počelo nakupljati ulje. Na otoku Hvaru većina maslinara plodove beru ručno sa malim grabljicama, ali uz tradicionalan način berbe sve više maslinara prihvaća i strojno branje. U berbi maslina sudjeluje rodbina i prijatelji pa je to ujedno i vrijeme druženja i veselja u prirodi. Prerada maslina slijedi odmah nakon berbe. Očiste se od peteljke i lišća te se prvo gnječe , a zatim se tiješnjenjem zdrobljenih plodova cijedi čisto maslinovo ulje.

Ovakvom preradom maslina dobiva se najkvalitetnija ulja, ekstra djevičansko maslinovo ulje i djevičansko maslinovo ulje. Nekada se ulje skladištilo u kamenice, a danas u staklene ili inox baćve na temperaturi do 16-20 °C.
Ako set na odmoru na Hvaru ili samo u prolazu prođite stazama maslinova ulja, posjetite hvarske uljare, maslinare te saznajte sve o ovom tekućem zlatu. Naši maslinari sudjeluju na međunarodnim smotrama gdje njihova ulja dobivaju titulu jednih od najbolji u svijetu.

Posljednje objave

Turističke zajednice otoka Hvara predstavile su zajedničku brand strategiju, slogan, vizualni identitet i brand video

Anatomija otoka – centar za istraživanje i razvoj

Turistička zajednica općine Jelsa izdala prvu vegetarijansku kuharicu otoka Hvara

Hrvatska nominirana u četiri kategorije za Wanderlust Reader Travel Awards!

Odgovorno uživanje u ljetovanju

Nadolazeći događaji

Koncert: Hari Rončević

30.09.2023. 20:30

Newsletter

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice tzjelsa.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Jelsa logo

Trg Tome Gamulina 1

21465 Jelsa

Tel: +385 (0)21 761 017

Email: info@tzjelsa.hr

Danas



() –

 

01.10.23



() –

 

02.10.23



() –

 

03.10.23



() –

 

04.10.23



() –

 

2003. – 2023. © Turistička zajednica Jelsa. Pravila privatnosti.

Skip to content
Open toolbar Accessibility Tools

Accessibility Tools

  • Increase TextIncrease Text
  • Decrease TextDecrease Text
  • GrayscaleGrayscale
  • High ContrastHigh Contrast
  • Negative ContrastNegative Contrast
  • Light BackgroundLight Background
  • Links UnderlineLinks Underline
  • Readable FontReadable Font
  • Reset Reset