Masline nisu sve iste
Postoje mnogo vrsta maslinova ulja, koja se mogu razlikovati bojom i okusom. Razlog je svakako u sorti ili vrsta maslina koje uzgajaju maslinari. Kao što je i vino, gdje susrečemo razne sorte grožđa (bogdanuša, pošip, plavac mali, drneluša…) tako i u ulju nalazimo različite sorte maslina. Naše autohtone sorte su oblica, lastovka, levantinka.
Maslinovo ulje od sorte oblice ističe se intenzivnim mirisom zrelog ploda masline, pokošene proljetne trave i aromatičnog bilja dok okus odlikuje blaga pikantnost i gorčina.
Maslinovo ulje sorte lastovka ima karakteristično gorkast okus, prema kojem je prepoznatljiva na svjetskoj maslinarskoj karti.
Levantinka je sorta koja se najčešće nalazi u Dalmaciji i otocima, a uzgaja se od 19.stoljeća. Daje izvrsno ulje, najčešće u kombinaciji sa uljem oblice. Ova sorta daje vrhunsko ulje, finog gorkastog okusa, umjerene pikantnosti i mirisa svježe trave.