Mesoljupci u Jelsi
Dalmacija je u kulinarstvu najviše poznata po izobilju ribe, ribljih specijaliteta i raznolikosti povrća i maslinovog ulja, ali Dalmatinci zaista vole i cijene dobar komad mesa. Popularne mesne juhe, lešo meso upotpunjeno kuhanim krumpirom i šalšom, filana paprika, meso na gradele, ražnjići i jedna jedina kraljica svih jela – pašticada.
Dalmatinska tradicija u svom kulinarstvu i domaćinstvu najčešće nedjeljom stavlja na stol „ lešo meso”. Meso se kuhano s raznim povrćem, od čega se sprema juha za predjelo, zatim se skuhano meso upotpunjava prilozima kao što su pire, šalša i kapari. Najčešća vrsta mesa koja je Dalmatincima alfa i omega je janjetina.
Meso „na gradele” posebna je priča i ovisi o mesu koje izaberete. Dalmatinci i ovdje daju prednost janjetini na žaru. Popularan prilog uz ovu namirnicu je i sezonsko povrće na žaru. Nije bitno jeste li ljubitelj janjetine, bifteka, ramsteka, ovako spremljeno jelo koje se grije na trsovima loze, daje posebnu notu jelima što će vas oduševiti.
Kraljica svih mesnih jela je pašticada. To je jelo koje odiše tradicijom, a recepti se prenose generacijama i nema prave ili krive pašticade. Svaka obitelj ima svoju tradiciju u spravljanju pašticade. Pašticada je slatko-kiselo jelo spravljeno od goveđeg buta, voća i povrća, a sve je začinjeno prilogom od domaćih njoka koji se sljubljuju s umakom.
Toliko toga biste trebali probati iz dalmatinske kuhinje da vjerojatno sve nećete ni stići isprobati te ćete se morati još koji put vratiti na otok. Međutim, ako se nađete na otoku morate probati dalmatinsku „peku”.
Peka je delicija u kojoj uživaju i mladi i oni malo stariji, a riječ je o ukusnom jelu spravljenom na otvorenoj vatri. Sigurno će vas oduševiti teletina ili janjetina ispod peke u kojoj posebno uživaju oni najveći gurmani. Priprema peke dugotrajan je proces pa je najbolje rezervirati jelo dan prije odlaska u restoran.
Što je zapravo peka? Pekom se pokrije meso, oblik joj je kupolast i na nju se stavi žeravica od drveta, a hrana se zapravo na pola peče, na pola kuha u svojim sokovima. Aroma i miris ovako spremljenog jela osvojit će vas na prvu.
Uz, a i nakon svakog mesnog jela preporučamo vino hvarskog plavca.
„Hrana u Dalmaciji nije samo jelo, to je tradicija, okupljanje, radost, mir i sreća kako za domaćicu tako i za goste.”