Bogdanuša – autohtona vinska sorta otoka Hvara
Sorta bijelog grožđa koja u prijevodu znači bogomdana, označava nešto stvarno posebno i rijetko.
Bogdanuša, vinska sorta koja se uzgaja jedino na otoku Hvaru, svakako je autohtoni proizvod najsunčanijeg otoka na Jadranu. Bogdanuša daje grozdove zelenkastožute do zlatnožute boje, od kojih se pravi istoimeno kvalitetno vino koje sadrži 12 do 13 % alkohola te 5,5 do 6,5 g/l kiselina. Bujnog je rasta, redovne i velike rodnosti.
Bogdanuša kao sorta pokazuje se sjajnom u hvarskom terroiru zadržavanjem vinske kiseline u grožđu koja kasnije rezultira svježinom u vinu i odličnom otpornošću na suše pri kojima sorta poput pošipa ne uspijeva opstati u tim kritičnim uvjetima.
Velik korak unaprijed je prikaz koji smo doživjeli u dva vina, koji dokazuje i staru predaju zrelih vinara na otoku, a to je da je bogdanuša sposobna iznijeti „velika vina” s dugim životnim vijekom u kojem se razvijaju, koja su moćnog tijela, trajnog okusa i ostavljaju duboke impresije.
Preporuke bijelih vina, sorte bogdanuše otoka Hvara:
VINA CARIĆ – BOGDANJUŠA
VINA DUBOKOVIĆ – MOJA B
ZLATAN OTOK, PLENKOVIĆ – ZLATAN BOGDANUŠA
VINA TOMIĆ – BELECA
VUJNOVIĆ – PRČ
OPĆA POLJOPRIVREDNA ZADRUGA SVIRČE – BOGDANUŠA
BRAČA PLANČIĆ – AGER
MARIJO CARIĆ – BELL’IAKOV