
Hvarski maslinari briljirali na prestižnom natjecanju u New Yorku
Maslinari s otoka Hvara ostvarili su izvanredan uspjeh na jednom od najuglednijih svjetskih natjecanja u kvaliteti maslinovih ulja – New York International Olive Oil Competition (NYIOOC). Ova prestižna manifestacija svake godine okuplja proizvođače iz cijelog svijeta i predstavlja najrelevantniju platformu za vrednovanje vrhunskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja. U konkurenciji najboljih, četiri hvarska proizvođača osvojila su 5 zlatne medalje, potvrđujući globalni renome hrvatske maslinarske tradicije.
Uljara Božić – Svirče d.o.o. nagrađena je za svoje ulje „Božić uje“, proizvedeno isključivo od autohtone sorte Oblica. Ulje se ističe izraženom voćnošću, s blagim notama gorčine i pikantnosti, uz ugodnu slatkoću koja zaokružuje cjelokupni doživljaj okusa. Proizvedeno od ručno branih i hladno prešanih maslina, „Božić uje“ predstavlja spoj tradicije, kvalitete i terroira Hvara.

OPG Eva Marija Čurin osvojio je zlatnu medalju za ulje „Eva Marija Premium“, proizvedeno od sorti Oblica i Levantinka. Ovo ekstra djevičansko maslinovo ulje karakterizira svježa, izražena voćnost s aromama svježe pokošene trave, lišća masline, artičoka, rikule i zelenog povrća. Gorke i pikantne note su savršeno usklađene, stvarajući iznimno kompleksan i harmoničan profil koji oduševljava poznavatelje maslinovih ulja.

Uljara Radojković – Rajski vrt Radojković osvojila je dvije zlatne medalje za Radojković Oblica i Radojković Levantinka. Ulje se ističe aromom zrelih maslina, profinjenom pikantnošću i blagom gorčinom, uravnoteženima slatkim završetkom. Također ulje od sorte Levantinka donosi svježu voćnost i miris pokošene trave, potvrđujući raznovrsnost i bogatstvo otočnih maslinika.
OPG Garmica
Ulje Garmica osvojilo je zlatnu medalju, to je ulje visoke kvalitete ekstra djevičansko od autohtone sorte masline oblica. Karakterizira ga svježa, izražena voćnost prožeta bogatim aromama. Masline, koje uspijevaju na surovim krškim terenima, zahtijevaju posebnu pažnju i predanost u uzgoju. Upravo ta pažljiva briga, u kombinaciji s izazovnim uvjetima,
rezultira uljem vrhunske kvalitete – autentičnim proizvodom prirode i tradicije.
Ovaj veliki uspjeh na NYIOOC-u potvrđuje da otok Hvar, osim što je poznat kao turistička destinacija, postaje i prepoznatljivo ime na svjetskoj gastronomskoj i maslinarskoj karti. Strast, predanost i znanje hvarskih maslinara pretočeni su u kapi tekućeg zlata koje osvaja svijet.
