Dobrodošli na stranice Turističke zajednice Jelsa
#Mediteranska prehrana je više od liste sastojaka ili popisa jela, ona je zbir znanja, vještina i tradicija koje predstavljaju kulturu života na Sredozemlju. Ova stranica je rezultat zajedničkog rada i napora mreže zemalja upisnica ovog #nematerijalnog kulturnog dobra na listu …
Životne mijene tijekom godine nekada su najviše određivali vegetacijski ciklusi vinove loze i radovi u vinogradu. Prema tome godina se dijelila na vrijeme pri jematve i po jematvi (vrijeme prije i nakon berbe).
Nakon zajedničke kandidature Španjolske, Cipra, Grčke, Italije, Maroka, Portugala i Hrvatske, mediteranska prehrana upisana je na reprezentativni popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.
„Divje zeje”, kako ga nazivaju na Hvaru, a šire rasprostranjen naziv je „mišanca”, zapravo je korov, veličanstven obrok, a tako jednostavan!
Med je slatka tvar koju pčele izrađuju sakupljajući nektar s cvjetova biljaka, koji obogate tvarima svoga tijela, prerade i spreme u saće, gdje ga prekrivaju voštanim poklopcima i tako čuvaju.
Pripremljeni s posebnom pažnjom po originalnim recepturama od kojih se neki čuvaju u najvećoj tajnosti. Kao i svaki recept i ovi kolači razlikuju se od domaćice do domaćice. Princip je isti, a sve drugo su nijanse.
Otok Hvar je po broju biljnih vrsta jedan od najbogatijih jadranskih otoka, a među gotovo 1200 biljaka tipične mediteranske vegetacije čak ima 44 endema. Po jednom endemu Hvar je dobio i prvo ime Pityeia ili Borov otok što je u prijevodu dalmatinski …
Dalmacija je u kulinarstvu najviše poznata po izobilju ribe, ribljih specijaliteta i raznolikosti povrća i maslinovog ulja, ali Dalmatinci zaista vole i cijene dobar komad mesa. Popularne mesne juhe, lešo meso upotpunjeno kuhanim krumpirom i šalšom, filana paprika, meso na gradele, ražnjići i jedna …